Suojeltujen alueiden hoito: Esimerkit

Ekomatkailu Soomaan kansallispuistossa Virossa
Soomaan kansallispuisto on alue vailla ihmisen toimintaa
Soomaan kansallispuisto on alue vailla ihmisen toimintaa

Suojelualue on alue, jota yleensä hallinnoi valtio tai jokin yksityinen järjestö ja jonka tarkoituksena on luonnon rikkauksien säilyttäminen. Paikallisten asukkaiden kannalta se voi tarkoittaa maankäyttöön liittyviä rajoituksia, paitsi jos alue on talouskäyttöön kelpaamaton. Siitä huolimatta tarvitaan usein paikallisen yhdyskunnan apua ainakin rajoitusten noudattamisen valvonnassa mutta joskus myös suojelualueen hallinnassa. Jotta paikalliset asukkaat tukisivat suojelualueen ylläpitoa, parhaat esimerkit auttavat heitä löytämään luonnonsuojelutoiminnasta uusia hyödyllisiä seikkoja.

Suojelualueet voivat olla hyödyllisiä ekomatkailun kehittämisen kannalta. Sitä varten voidaan tarvita lähellä sijaitsevia matkakoteja sekä hotelleja. Aterioita ja tietoa tarjoavat vierailukeskukset lisäävät työpaikkoja. Matkailijoiden liikkuminen tulee kuitenkin järjestää hyvin, jotta kasvava vierailijamäärä ei tulisi ongelmaksi eikä aiheuttaisi eroosiota ja häiriötä.

Kanoottiretkellä voi nauttia rauhassa luonnosta ympäristöä saastuttamatta
Kanoottiretkellä voi nauttia rauhassa luonnosta ympäristöä saastuttamatta

Soomaa tarkoittaa viroksi ”soiden maata”. Soomaan kansallispuisto on loistava esimerkki parhaasta toiminnasta: ei pelkästään siksi, että siellä tarjotaan matkailijoille paljon erilaisia mahdollisuuksia nauttia seudun kauniista luonnosta, esimerkiksi kesäisin kanootilla ja talvisin potkukelkalla, vaan myös siksi, että siellä on luotu paikallisten kannattajien verkosto, joka on nimeltään Suomaan ystävien seura (Soomaa Sõprade Selts). Yhdistys auttaa hallinnoimaan aluetta ja suojelemaan sen luonnon ainutlaatuisuutta ja ehdottaa jatkuvasti uusia ideoita, joiden avulla voitaisiin suojella luontoa paremmin ja lisätä koko alueen arvoa.

 
Verkossa
jota tukevat
TESS:n logo Riistan ja riistalintujen suojelusäätiön logo Anatrack Ltd:n logo
Tero Consultingin logo COUNT Partner International Union for Conservation of Naturen logo