Vieraslajien hallinta

Jättipalsami (Impatiens gladulifera) levittäytyy tehokkaasti puronvarsia pitkin ja syrjäyttää luontaisen kasvillisuuden. Kuvassa myös japanintatar (Fallopia japonica) takavasemmalla, klikkaa kuvaa suurentaaksesi sen.
Jättipalsami (Impatiens gladulifera) levittäytyy tehokkaasti puronvarsia pitkin ja syrjäyttää luontaisen kasvillisuuden. Kuvassa myös japanintatar (Fallopia japonica) takavasemmalla, klikkaa kuvaa suurentaaksesi sen.

Haitalliset vieraslajit ovat eläimiä tai kasveja, jotka on tuotu tarkoituksella tai vahingossa sellaiseen elinympäristöön, jossa niitä ei esiinny luontaisesti ja jossa ne aiheuttavat haitallisia vaikutuksia. Jotkut lajit on tuotu uusille alueille vahingossa esim. puutavaran tai laivojen painolastiveden mukana. Huomionarvoista on, että moni laji on siirretty tarkoituksella, koska ne ovat kauniita tai muutoin houkuttelevia. Ihminen on siirtänyt lajeja tarkoituksella jo vuosituhansien ajan joko vahingossa (esim. rotat) tai ruoaksi. Usein viljelty tai puutarhassa esiintyvä kasvi tarvitsee erityistä hoitoa, jota ilman ne eivät selviä uudessa elinympäristössään. Jotkut lajit levittäytyvät kuitenkin räjähdysmäisesti aiheuttaen merkittäviä kustannuksia ihmisille tai syrjäyttäen luontaisia lajeja.

Haitallisten vieraslajien hallinta aiheuttaa 12 miljardin euron vuotuiset kustannukset Euroopassa. Euroopan komissio on asettanut direktiivin, jonka tavoitteena on estää uusien haitallisten lajien saapuminen sekä edistää nykyisten vieraslajien seurantaa, hallintaa ja poistoa. Paikallisten ihmisten apu on erittäin tärkeää vieraslajien seurannassa sekä mahdollisuuksien mukaan myös niiden esiintymien hävittämisessä. Jos toimiin ei ryhdytä, lajit levittäytyvät ja ongelmat pahenevat. Seuraavassa hetkessä ne voivat peittää maan tai veden tai jokin alkuperäinen laji saattaa hävitä. PARHAAN KÄYTÄNNÖT sisältää lisätietoa vieraslajien tunnistamisesta ja raportoinnista, niiden aiheuttamista ongelmista sekä haitallisimmista vieraslajeista Euroopassa. KARTOITUS ja poistotyö on huomattavasti tehokkaampaa paikallisyhteisöjen ja yhdistysten koordinoimana. REKISTERÖIDY ja jos suinkin mahdollista TEE LAHJOITUS neuvontaverkoston luomisessa yhteisöille ja luonnonhoitajille, jotka torjuvat aktiivisesti vieraslajien levittäytymistä ympäri Eurooppaa.

 
jota tukevat
TESS:n logo Riistan ja riistalintujen suojelusäätiön logo Anatrack Ltd:n logo
Tero Consultingin logo COUNT Partner International Union for Conservation of Naturen logo