Hevostalous

Hevosia kanervikon hoidossa
Hevosia kanervikon hoidossa

Ihmiset ovat käyttäneet hevosia jo noin 4 000 vuoden ajan. Hevosten tärkeyttä ympäristönsuojelussa ei kuitenkaan aina ymmärretä. Hevosten tapa laiduntaa valikoivasti ja vähän hiilidioksidia tuottaen tunnetaan ja hevosia voidaan laiduntaa myös luonnonsuojelualueilla. Hevosten tärkein tehtävä voi kuitenkin olla puoliluonnontilaisten elinympäristöjen ylläpito. Hevosten laidunmailla on yleensä runsaasti kasveja ja erilaisia hyönteisiä, erityisesti lantaa syöviä hyönteisiä, sekä lintuja. Lisäksi ratsastus on oiva keino nauttia luonnosta erityisesti siitä syystä, että hevoset eivät yleensä häiritse eläimiä yhtä paljon kuin jalkaisin liikkuvat ihmiset.

Naturalliancen käsityksen mukaan hevosenomistajat asettavat hevoset etusijalle elämässään ja ovat kiinnostuneita tietämään lisää hevosten terveyteen sekä laitumiin liittyvistä asioista, joista myös luonto hyötyy. Tiet, joita ratsukot ovat käyttäneet pitkään, eivät useinkaan ole enää hyväksi hevosille tai luonnolle. Naturalliance pyrkii auttamaan hevosihmisiä, yhteisöjä sekä maanomistajia suunnittelemaan uusia ratsastusreittejä, joista kaikki osapuolet hyötyvät. Tiedämmekö edes, mitä kasveja sellaisilla alueilla tulisi kasvattaa, joissa kilpaillaan hevosilla?

ESIMERKKI Hevosistaan tunnettu Unkari näyttää kuinka ratsastuksesta voi olla hyötyä ympäristönsuojelussa.

TUOTANTO. Naturalliance antaa linkkejä sivustoille, joissa kerrotaan ympäristöystävällisestä hevostenpidosta sekä hevosten käyttämisestä työhön tai virkistystoimintaan tavalla, josta myös luonto hyötyy.

ONGELMIEN RATKAISU. Haluamme muun muassa tarjota tietoa esimerkiksi rutiininomaisiin eläinlääkärin suorittamiin toimenpiteisiin liittyvistä keinoista, joilla voidaan vähentää kustannuksia sekä säästää ympäristöä.

KARTOITUS. Ratsastusreittien kartoittaminen on tärkeää reittien turvallisuuden ja kunnossapidon varmistamiseksi. Reittien kartoitusmahdollisuus on vieläkin tärkeämpi silloin, kun neuvotellaan uusista, ratsastukseen sopivista ja luontoa säästävistä reiteistä. Naturalliancen kartoitustyökalun avulla se on helppoa.

REKISTERÖIDY ja auta meitä auttamaan sinua:

• Suunnittele uusia, turvallisia maastoreittejä, joista myös luonnonvaraiset eläimet ja kasvit hyötyvät.
• Jaa kokemuksiasi ja opi muilta.
• Hyödynnä laidunmaata pitkällä tähtäimellä siten, että hevoset ja ympäristö hyötyvät siitä.
• Kilpaile ja harjoita hevostaloutta luontoa säästävällä tavalla.

Rekisteröitymisen yhteydessä voit vastata KYSELYYN ja kertoa meille, mistä haluaisit tietää lisää.

 
jota tukevat
TESS:n logo Riistan ja riistalintujen suojelusäätiön logo Anatrack Ltd:n logo
Tero Consultingin logo COUNT Partner International Union for Conservation of Naturen logo