Upravljanje rezervatima: Primjeri najbolje prakse

Eko turizam u nacionalnom parku Soomaa u Estoniji
Soomaa nacionalni park je područje bez ljudskog razvoja
Soomaa nacionalni park je područje bez ljudskog razvoja

Rezervat je područje koje je tipično gospodareno od strane države ili privatne organizacije kako bi se sačuvala prirodna bogatstva. Z alokalno stannovništvo može biti susprezanja za obrađivanjem zemlje osim ako nije nedovoljna za razvoj. Čak i tako, pomoć lokalne zajednice je često potrebna, u najmanju ruku kako bi se prešle moguće zapreke ili da se konkretno naprave rezervati. Kako bi lokalna zajednica dalal podršku rezrvatima, najbolja praksa je pokazala uključivanje načina kako stvoriti korist za zajednicu.

Rezervati mogu stvarati korist kroz eko turizam. Privatni smještaj po kućama i hoteli mogu biti potrebni u blizini. Centri u koje pretodno dolaze gosti kako bi nabavili hranu i dobili potrebne informacije mogu stvoriti radna mjesta. U svakom slučaju, u turizmu je potreban poseban menađment u slučaju da povećan broj posjetitelja ne bi postao problem u prirodi koju posjećuju kroz nastanak erozija i uznemiravanje.

Vožnja u kanuu omogućava veliki užitak bez zagađenja
Vožnja u kanuu omogućava veliki užitak bez zagađenja

Soomaa znači "močvarna zemlja na estonskom. Soomaa nacionalni park je vodeći primjer najbolje prakse zato što je mnogo načina za turiste da uživaju u lijepim područjima, kroz vožnju kanuima ljeti ili sanjkama zimi ali također kroz stvaranje mreže lokalne podrške pod nazivom "Prijatelji Soomaa". Takva mreža pomaže obojem, da se gospodarenjem područjem zaštite pojedine specifičnosti ali je i izvor inovativnih ideja za unaprijeđenje zaštite i lokalne vrijednosti rezervata.

 
Na web stranici
je podržan od
TESS Logo Game and Wildlife Conservation Trust Logo Anatrack Ltd Logo Tero Consulting Logo COUNT Partner International Union for Conservation of Nature Logo