Beheer van beschermde gebieden: Best Practice

Eco-toerisme in het Soomaa Nationaal Park in Estland
Het Soomaa Nationaal Park is een gebied zonder menselijke ontwikkeling
Het Soomaa Nationaal Park is een gebied zonder menselijke ontwikkeling

Een reservaat is een gebied dat doordaangs beheerd wordt door de staat of een particuliere organisatie om te kunnen profiteren van de rijkdommen van de natuur. Voor de lokale bevolking kan er sprake zijn van beperkingen in het landgebruik tenzij het relatief ongeschikt is voor ontwikkeling. Maar zelfs dan is er vaak hulp nodig vanuit de lokale bevolking, op zijn minst om de beperkingen te respecteren en misschien ook om te helpen bij het managen van het reservaat. Om te zorgen dat ook de lokale bevolking het reservaat ondersteunt is een onderdeel van best practice het vinden van nieuwe voordelen ervan voor de bevolking.

Reservaten kunnen opbrengsten genereren door middel van eco-toerisme. Gasthuizen en hotels in de omgeving kunnen nodig zijn. Bezoekerscentra die voedsel en informatie verzorgen kunnen banen creëren. Daarentegen moet het toerisme goed gemanaged worden om te voorkomen dat het aantal mensen een probleem wordt door erosie of verstoring.

Kanovaren maakt het mogelijk in stilte te genieten zonder vervuiling
Kanovaren maakt het mogelijk in stilte te genieten zonder vervuiling

Soomaa betekent "moerasland" in het Ests. Het Soomaa Nationaal Park is een toonaangevend voorbeeld van best practice, niet alleen door de vele mogelijkheden zijn voor toeristen om te genieten van dit prachtige gebied, zoals bijvoorbeeld met kano's in de zomer of met een stepslee in de winter, maar ook door de creatie van een lokaal ondersteuningsnetwerk, de "Vrienden van Soomaa". Dit netwerk helpt bij het management van het gebied om bijzondere kenmerken te behouden en is een bron van innovatieve ideeën om het natuurbehoud te verbeteren en de lokale waarde van het reservaat te vergroten.

 
Op Internet
wordt ondersteund door
TESS Logo Game and Wildlife Conservation Trust Logo Anatrack Ltd Logo Tero Consulting Logo COUNT Partner International Union for Conservation of Nature Logo