Koirien kasvatus: Esimerkit

Koirien koulutusta peltopyiden avulla Italiassa ja Kroatiassa
Palkinnot ovat hyviä kannustimia kilpailuissa, jotka edistävät luonnonsuojelua
Palkinnot ovat hyviä kannustimia kilpailuissa, jotka edistävät luonnonsuojelua

Peltopyy on riistalintu, jolle viljanviljely oli niin hyödyllistä, että niitä voitiin metsästää metsästystiloilla päivittäin. Metsästäjät käyttivät koiria, joiden täytyi etsiä heille peltopyitä. Erikoistaitoja vaati kuitenkin koirien kouluttaminen haukkametsästykseen, jossa niiden oli oltava erittäin tottelevaisia.

Vaikka tehoviljely on ollut haitallista peltopyille, maanviljelijät voivat harjoittaa toimintaansa peltopyitä (sekä muita tarpeiltaan samanlaisia kasvi- ja eläinlajeja) säästävällä tavalla, jos heille hyvitetään maataloustuoton väheneminen. Italian Udinessa paikallinen yhdyskunta teki yhteistyötä maanomistajien kanssa perustaakseen kolme peltopyiden suojeluun tarkoitettua vyöhykettä. Elinympäristöltään parhaalla vyöhykkeellä peltopyyt säilytettiin koirien koulutukseen. Koirat opetetaan löytämään lintuja mutta ei pyydystämään niitä. Keskimmäisellä vyöhykkeellä maanviljelijät saivat hyvitystä metsästyshaukkojen kouluttajilta, joille jokainen pyydystetty peltopyy on suuri saavutus. Ulommainen vyöhyke oli tarkoitettu ammuntaan.

Seisova koira harjoittelussa Kroatian Zadarissa
Seisova koira harjoittelussa Kroatian Zadarissa

Kroatian Adrianmeren rannikolla sijaitsevassa Zadarissa pelkkä metsästyskoirien koulutus tuottaa tulon, joka riittää peltopyiden suojelun takaamiseen. Italialaiset, ranskalaiset ja espanjalaiset koiranomistajat maksavat ammattimaisille koirankouluttajille 90 euroa päivässä siitä, että heidän englantilaisia ja mannereurooppalaisia pointtereitaan valmennetaan näyttelyjä varten. Koulutus kestää enintään 20 päivää, ja päivälippu maksaa 35 euroa. Päivittäin mukana voi olla yli 200 koiraa. Lisäksi toiminta on merkittävä tulonlähde paikallisille hotelleille ja ravintoloille.

 
jota tukevat
TESS:n logo Riistan ja riistalintujen suojelusäätiön logo Anatrack Ltd:n logo
Tero Consultingin logo COUNT Partner International Union for Conservation of Naturen logo