Mehiläistenhoito: Esimerkit

Mehiläishoito: luonnon kestävää käyttöä, jolla on laajempia vaikutuksia

Hyönteisten toiminta pölyttäjinä on luonnon rikkauksien säilyttämisen kannalta äärimmäisen tärkeää. Monet siemenkasvit ja niitä ravintonaan käyttävät eläimet eivät selviä hengissä ilman hyönteisiä, ja monia tällaisia kasveja myös ihminen käyttää ravinnokseen. Suuren osan tästä pölytystyöstä tekevät kesymehiläiset. Vaikka mehiläisen kesyttämisen alkusyynä olikin hunajan ja vahan saanti, mehiläishoidon tärkeys on yhä lisääntynyt.

Euroopan ympäristökeskus
Euroopan ympäristökeskus

Uusimpana suuntauksena on ollut mehiläishoidon rooli kaupunkiympäristöjen ekologiassa. Rakennuksissa olevat mehiläispesät tuottavat hunajaa, jos löytyy riittävästi sellaisia elinympäristöjä, joista mehiläiset voivat saada ravintoa. Niiden avulla taas paikalliset elinympäristöt kehittyvät ja ovat parempi ympäristö muille lajeille, ja sitä kautta ravintoketjujen verkosto alkaa parantua kaupungeissa. Kööpenhaminan kaupunkihunajan osuuskunta aloitti vuoden 2009 ilmastokonferenssin jälkeen monien muiden eurooppalaisten kaupunkien mallin mukaan projektin, jonka tavoitteena on elvyttää hunajan tuotanto Tanskassa ja luoda lisää työpaikkoja. Samaan aikaan kuin käynnistetään Naturalliance-portaali, Euroopan ympäristövirasto (EEA) liittää Bybi-projektiin lähirakennuksissa toimivia projekteja.

Ota yhteyttä meihin, jos osaat kertoa lisää esimerkkejä siitä, miten mehiläishoitajat säilyttävät tai parantavat eri lajien elinympäristöjä lisätäkseen mehiläistuotteiden tuotantoaan ja valvovat samalla luonnonsuojelun laajempia etuja. Meitä kiinnostavat lukumäärät, esimerkiksi ”kun luonnonvaraisia siemenkasveja kasvavaa aluetta suurennettiin X hehtaarista Y hehtaariin, omavaraisten mehiläispesien määrä kasvoi X1 pesästä Y1 pesään”.

 
Verkossa
jota tukevat
TESS:n logo Riistan ja riistalintujen suojelusäätiön logo Anatrack Ltd:n logo
Tero Consultingin logo COUNT Partner International Union for Conservation of Naturen logo