Puutarhanhoito: Esimerkit

Kukkavirta Lontoossa
Teiden reunat, joita pidetään kunnossa asianmukaisella tavalla, voivat olla oivallinen kasvupaikka luonnonvaraisille siemenkasveille
Teiden reunat, joita pidetään kunnossa asianmukaisella tavalla, voivat olla oivallinen kasvupaikka luonnonvaraisille siemenkasveille

Luonnonvaraiset siemenkasvit, joita yleensä kasvaa vain maaseudulla, voivat olla hyödyllisiä kaupungeissakin. Jotta kaupungeissa olisi erilaisia hyönteisiä, joista linnut ja matelijat voivat olla riippuvaisia, kasvipeitteeltään luonnonvaraisten alueiden pitäisi olla kytkettyinä toisiinsa, koska liikkuvat lajit ovat taipuvaisia häviämään pieniltä erillisiltä palstoilta. Tällaisten yhteyksien olemassaolo voi olla erittäin tärkeää myös tehoviljelyalueilla. Luonnonvaraisia siemenkasveja kasvavat kaistat, vaikkapa yksityisissä puutarhoissa, julkisilla viheralueilla ja teiden tai polkujen varsilla, tarjoavat juuri tällaisia yhdistäviä väyliä ja ovat samalla kauniita katsella.

”Kukkavirta” (River of Flowers) sai alkunsa yhdyskuntaprojektista, jonka vetäjänä oli Archway Herbal Clinic. Projektin tavoitteena oli perustaa koko Pohjois-Lontoon halki kulkeva luonnonvaraisten siemenkasvien ”joki” eli ”pölytysvirta”, joka muodostaisi kaupunkiin kasvien pölyttäjille eli mehiläisille, perhosille ja kukkakärpäsille ravintoa tarjoavan ketjun ja auttaisi luonnonvaraisia kukkalajeja säilymään elossa. Projektin alusta alkaen kukkavirta on ollut mukana myös niittyalueiden perustamisessa kaupunkiympäristöön kaikkialla Lontoossa.

Osittain se saatiin aikaan kaupunkiniittyjen kukkapankin (Urban Meadows Floral Bank) perustamisen avulla. ”Kukkavirta” on kuitenkin menestynyt myös siinä mielessä, että se aloitti kumppanuussuhteet eri luonnonsuojelujärjestöjen ja muiden kansalaisyhdistysten kanssa sekä paikallisella että valtakunnallisella tasolla. Mukaan otettiin myös ravintokasvien viljelyprojekteja, koska luonnonvaraisia siemenkasveja on mahdollista kasvattaa myös ruokakasvien seassa, jolloin ne vetävät puoleensa pölyttäjiä ja eläimiä, jotka syövät tuholaisia. Toimintaa edistävät myös verkkosivut, luennot, neuvontatunnit, luonnonvaraisiin siemenkasveihin liittyvät työpajat ja muut tapahtumat.

 
Verkossa
jota tukevat
TESS:n logo Riistan ja riistalintujen suojelusäätiön logo Anatrack Ltd:n logo
Tero Consultingin logo COUNT Partner International Union for Conservation of Naturen logo