Managementul rezervațiilor: Bune practici

Eco-turism în Parcul Național Soomaa din Estonia
Parcul Național Soomaa este o arie fără dezvoltare umană
Parcul Național Soomaa este o arie fără dezvoltare umană

O rezervație este o zonă, care este de obicei gestionate de stat sau de o organizaţie privată, în beneficiul bogăţiilor naturii. Pentru comunitatea locală umană, pot exista constrângeri cu privire la utilizarea terenurilor, cu excepţia cazului în care sunt relativ nepotrivite pentru dezvoltare. Chiar şi aşa este adesea nevoie de ajutorul comunităţii locale , cel puţin să respecte constrângerile şi, probabil, de asemenea, pentru a ajuta la administrarea rezervației. Pentru ca comunitatea locală să susțină rezervația, este nevoie ca cele mai bune practici să implice găsirea unor noi beneficii pentru comunitate.

Rezervațiile pot crea beneficii prin intermediul eco-turismului. Pentru aceasta ar fi necesare pensiuni şi hotelurile în apropiere. Centrele de vizitare care oferă produse alimentare şi informaţii pot crea locuri de muncă. Cu toate acestea, turismul are nevoie de gestionarea atentă în cazul în care creşterea numărului de persoane face ca turismul insuși să devină o problemă prin eroziune sau perturbare.

Plimbatul cu canoia permite admirarea naturii în liniște fără poluare
Plimbatul cu canoia permite admirarea naturii în liniște fără poluare

Soomaa înseamnă "terern mlăștinos" în limba estonă. Parcul Național Soomaa este un exemplu demn de urmat de cele mai bune practici, nu numai pentru că există atât de multe moduri pentru turişti să se bucure de zona frumoasă, de exemplu cu canoia vara sau închirierea saniei iarna, dar, de asemenea, prin crearea unei reţele de sprijin locale , "Prietenii Soomaa". Această reţea ajută atât la gestionarea zonei pentru a păstra caracteristicile sale speciale şi este o sursă de idei inovatoare pentru îmbunătăţirea conservării şi valoarii locale a rezervației.

 
Pe internet
este susținut de
TESS Logo Game and Wildlife Conservation Trust Logo Anatrack Ltd Logo Tero Consulting Logo COUNT Partner International Union for Conservation of Nature Logo