Upravljanje Invazivnim stranim vrstama

Nedirak (Impatiens gladulifera) se širi vrlo lako i jednostvano uz potoke zamjenujući lokalnu vegetaciju; to čini i japanski dvornik (Fallopia japonica) iza i lijevo (klikni na fotografiju za uvećanje ←za povratak)
Nedirak (Impatiens gladulifera) se širi vrlo lako i jednostvano uz potoke zamjenujući lokalnu vegetaciju; to čini i japanski dvornik (Fallopia japonica) iza i lijevo (klikni na fotografiju za uvećanje ←za povratak)

Invazivne ili Strane vrste u one životinje ili biljke koje su unesene slučajno ili ispuštene u prirodu gdje normalno ne obitavaju te prouzrokuju ozbiljne posljedice za njihovo novo okruženje. Neke su unesene slučajno, na primjer u dopremljenim proizvodima kao što je drvo ili voda koja se ispumpala iz brodova. Ali također mnoge su unesene kao biljke ili životinje koje su bile privlačne ljudima. Ljudi prenose vrste tisućljećima, slučajno (npr. štakori) ili kao biljke ili životinje za prehranu. U mnogim slučajevima takvi usjevi ili vrtne biljke ne uspijevaju u novoj okolini te je oko njih potrebna briga u novom okolišu. Neke se nasuprot tome šire vrlo žestoko sa velikom štetom koju čine ljudima ili čak potiskivajući izvorne vrste.

Godišnje u Europi se za upravljanje invazivnim i ne izvornim vrstama troši preko 12 milijardi eura. Europska komisija je iznjedrila i Direktivu kako bi se izvršila prevencija unosa poznatih invazivnih vrsta i kako bi pomoga detektiranju takvih vrsta gdje je god to moguće na način da se one uklone prije nego stvore populaciju. Ako se to ne učini problemi postaju puno gori: iduće godine prekriju tlo ili vodu ili što je još gore potisnu izvorne vrste tako da one potpuno nestanu. PRIMJERI NAJBOLJE PRAKSE sadrže poveznice prema više informacija o ovom problemu i o najproblematičnijim vrtsma u Europi kako bi se mogle prepoznati, prijaviti i pomoći da se uklone. KARTIRANJE i uklanjanje može funcionirati odlično uz podršku i koordinaciju lokalne zajednice i klubova. Molimo vas da se REGISTRIRATE i ako je moguće DONIRATE kako bi nam pomogli izgraditi vodič za zajednice i menađere koji će raditi na uklanjanju stranih invazivnih vrsta širom Europe.

 
je podržan od
TESS Logo Game and Wildlife Conservation Trust Logo Anatrack Ltd Logo Tero Consulting Logo COUNT Partner International Union for Conservation of Nature Logo