Promatranje: Primjeri najbolje prakse

Kornjače u Turskoj
Turisti u kornjače dobro koriste plaže u Çıralı in Olimpos-Beydağları nacionalnom parku
Turisti u kornjače dobro koriste plaže u Çıralı in Olimpos-Beydağları nacionalnom parku

Kako je rekreacija na Mediteranskim plažama postala popularna, ujedno je postala i važna zaštita plaža za kornjače. Bolje upućene turističke destinacije su shvatile kako je šansa za promatranje i učenje stvari vezanih uz život kornjača vrlo atraktivno za turiste, te su rezultati takvog turizma shvaćeni posebno u Turskoj. U malenom zaseoku Çıralı, World Wildlife Fund (WWF) je pomogla kako bi se u Turskoj razvio ekoturizma koji bi potakao ljude da se pozitivno krenu baviti oko kornjača. Lokalna proizvodnja je organska kako bi se izbjegla zagađenja a općenito proizvodnja je maknuta sa plaža, koje se patroliraju noću kako bi se označila gnijezda kornjača i izbjegla osvjetljavanja koja bi mogla preusmjeriti mlade izvaljene kornjače od smjera kretanja prema moru. Turisti čak smiju pomoći mladim kornjačama koje se kasnije izvale kako bi u sam sumrak stigle do mora.

Glavata želva (Caretta caretta) je fascinantna kao stara i dugo živeća vrsta
Glavata želva (Caretta caretta) je fascinantna kao stara i dugo živeća vrsta

Druga područja koja su ranije bila poznata po masovnom turizmu su se prilagodila kako bi pomogla interesima kornjača. Iztuzu plaža na Dalyan je dobar primjer, njihovi lokalni hoteli potiču promatranje kornjača i morskih životinja te na taj način osiguravaju radna mjesta za ljude koji imaju brodice za vožnju turista na promatranje. Na toj i drugim plažama je postavljeno istraživanje od strane Sea Turtle Research Team (Istraživački tim morskih kornjača) u Hacettepe University (vidi link ispod). Bilo bi odlično kada bi postojalo više područja koja bi pronašla način kako okrenuti suparništvo između ljudi i divljih životinja u dobitnu kombinaciju kao što je napravljeno u ovom slučaju.

 
Na web stranici
je podržan od
TESS Logo Game and Wildlife Conservation Trust Logo Anatrack Ltd Logo Tero Consulting Logo COUNT Partner International Union for Conservation of Nature Logo