Διαχείριση ξενικών ειδών

Το Bάλσαμο των Ιμαλαΐων (Impatiens gladulifera) εξαπλώνεται εύκολα κατά μήκος των ρυακιών και απομακρύνει τοπικά φυτά. Υπάρχει επίσης το Ιαπωνικό Πολύγονο (Fallopia japonica) στα αριστερά (κάντε κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση).
Το Bάλσαμο των Ιμαλαΐων (Impatiens gladulifera) εξαπλώνεται εύκολα κατά μήκος των ρυακιών και απομακρύνει τοπικά φυτά. Υπάρχει επίσης το Ιαπωνικό Πολύγονο (Fallopia japonica) στα αριστερά (κάντε κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση).

Τα ξενικά είδη είναι αυτά που εισάγονται τυχαία ή σκόπιμα σε ένα φυσικό περιβάλλον όπου δεν θα βρίσκονταν υπό κανονικές συνθήκες, και που προκαλούν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις σε αυτό το νέο τους περιβάλλον. Μερικά εισάγονται τυχαία, πχ μέσω λαχανικών ή ξυλείας ή νερού που αποβάλλεται από πλοία. Μερικά εισάγονται επειδή είναι για κάποιο λόγο επιθυμητά. Οι άνθρωποι μετακινούσαν είδη σκόπιμα ή τυχαία από χιλιετίες (πχ αρουραίους). Σε πολλές περιπτώσεις τα νέα είδη χρειάζονται πολλή προσοχή στην ανάπτυξη τους και δεν μπορούν να ευδοκιμήσουν στο νέο τους περιβάλλον. Όμως μερικά είδη εξαπλώνονται ραγδαία και προκαλούν σοβαρό κόστος είτε σαν παράσιτα είτε εκτοπίζοντας χρήσιμα τοπικά είδη.

Στην Ευρώπη, το ετήσιο κόστος διαχείρισης ξενικών ειδών είναι μεγαλύτερο από 12 δις Ευρώ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θεσμοθετήσει Οδηγία για την αποφυγή εισαγωγής ξενικών ειδών και για την υποβοήθηση της αναγνώρισης, διαχείρισης, και εξάλειψης των ήδη υπαρχόντων. Η υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών είναι ουσιαστική για την αναγνώριση αυτών των ειδών, και, όπου αυτό είναι δυνατό, για την γρήγορη απομάκρυνση τους. Αν κάτι τέτοιο δε συμβεί, τα ξενικά είδη επεκτείνονται και τα προβλήματα μεγαλώνουν. Την επόμενη χρονιά θα έχουν καλύψει όλη την περιοχή, ή ίσως τα ύδατα της, ή ένα επιθυμητό τοπικό είδος θα έχει εξαφανιστεί. Η ενότητα ΒΕΛΤΙΣΤΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ περιέχει συνδέσμους προς πηγές περαιτέρω πληροφοριών για το πρόβλημα αυτό, καθώς και για τα είδη που προκαλούν τα περισσότερα προβλήματα στην Ευρώπη, έτσι ώστε αυτά να μπορούν να αναγνωριστούν, να αναφερθούν, και βοήθεια για την απομάκρυνση τους να παρασχεθεί. Η ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ και η απομάκρυνση τους μπορεί να υποβοηθηθεί σημαντικά από τη δουλειά και το συντονισμό τοπικών κοινοτήτων και φορέων. Σας παρακαλούμε να ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ, και αν είναι δυνατόν να ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΕΤΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ, έτσι ώστε να μας βοηθήσετε να αναπτύξουμε οδηγίες για την καθοδήγηση τοπικών κοινοτήτων και διαχειριστών φυσικών πόρων για την απομάκρυνση ξενικών ειδών από την Ευρώπη.

 
υποστηρίζεται από
TESS λογότυπο Game and Wildlife Conservation Trust λογότυπο Anatrack Ltd Λογότυπο Tero Consulting λογότυπο International Union for Conservation of Nature λογότυπο