Sakupljanje: Primjeri najbolje prakse

Sakupljanje gljiva u Europi i bobičastog voća u Ruminjskoj

Europska pravila ponašanja za sakupljanje gljiva

Dovoljno za večeru
Dovoljno za večeru

Jesti gljive je jelo sa najstarije trpeze na Zemlji. Evolucija gljiva ide od životinja, koje su im bliži rođaci nego biljke i to milijardu godina te su gljive bile vjerojatno prvi kompleksni organizmi na zemlji. i zaista život gljiva podupire većinu onoga u čemu uživamo na način da prerađuju nutrijente kako bi biljke lakše rasle a kao kvasac se koriste u proizvodnji kruha i alkohola.

Vi koji sakupljate gljive ste vrlo brojna skupina u Europi nego pojedinci koji uživaju koristeći dijelove prirode kroz lov i ribolov. Također kao takvi možete biti vrlo važni za zaštitu i obnovu bogatstva prirode imate li na umu druge koristi koje daju gljive i to posebno ako se pridružite aktivnostima da bi zaštitili i sačuvali stanište koje vam pruža mogućnost sakupljanja gljiva.

Bernska konvencija Vijeća Europe je napravila Poglavlje Sakupljanje gljiva i bioraznolikost koji je dio toga aneksa. Bernska konvencija je također sukreirana od International Council for Conservation of Nature (www.iucn.org); čitavo poglavlje te daljnji savjeti i linkovi prema korisnim organizacijama mogu se pronaći na www.naturalliance.eu. Kao minimum molimo vas da pročitate i uzmete u obzir sljedeća jednostavna Pravila ponašanja.

PRIRODA, LJUDI I TVOJE DUGOROČNO UŽIVANJE ĆE SE PRODUŽITI AKO:

IDENTIFICIRAJ GLJIVE: uzmi priručnik za identificiranje kako bi prepoznao zeštićene vrste kao i one otrovne; nemoj brati ono što ne prepoznaješ; beri gljive kojih lokalno ima više nego one koje su rijeđe.

POŠTUJ PRAVILA: poštivaj područja u kojima se ne beru gljive i nemoj ih ondje brati, posebno gdje je gušća naseljenost; konzultiraj se sa stručnjacima i to posebno u zaštićenim područjima.

POŠTUJ PRIRODU: ostavi sloj zemlje i lišća kao što si ga i pronašao; omogući da gljive otvore i ispuste spore; ostavi sve kako si pronašao; nauči druge da čine isto.

MISLI NA DRUGE: uvijek ostavi jednu čitavu gljivu za druge (npr. fotografe i one koji nadgeldaju vrste), za druge vrste koje trebaju hranu (npr. insekte) i za daljnju reprodukciju samih gljiva.

IZBJEGAVAJTE ŠTETU: nemojte brati više nego što vam je potrebno; poravnajte razbacanu zemlju gdje ste brali; sugerirajte drugima da ne čine štetu gljivama kao što je trčanje van šumskih trasa ili vožnja bicikla ii jahanje po dijelovima šume gdje se razmnožavaju gljive.

PLATI SVOJ PUT: donesi poklon vlasnicima zemlje u vidu malog poklona s obzirom da su očuvali stanište od kojeg imaš koristi; ako je potrebno plati i naknadu ili se zahvali na neki sličan način.

POMOGNI ZAŠTITI: pomogni u nadgledanju i očuvanju gljiva i njihovog staništa ako je potrebno; ako je potrebno pridruži se organizaciji koja daj vodič kako se to čini ili sam organiziraj zaštitu.

Pobiranje vučjeg trna u Sfântu Gheorghe u Rumunjskoj

Pasji trn je obilan proizvođač Pyrachante.
Pasji trn je obilan proizvođač Pyrachante.

Sfântu Gheorghe je zajednica na ustima Dunava koja se posjetiti samo preko vode. Glavna industrija ribolova pomoću mreža postavljanih na dnu i parangala je bila uzdrmana zabranom lova na kečige 2006. godine. Biolozi iz instituta Danube Delta National Institute su pomogli lokalnom stanovništvu da pronađe moguću alternativu za neke druge izvore koje pruža divljina. Jedna mogućnost je grmlje na obali, pasji trn (Hippophäe rhamnoides) koje daje žute bobice koje se koriste u hrani, piću i tradicionalnoj medicini.

Pobiranje trske je već praktično lokalna industrija, te su shvatili da berba pasjeg trna može imati dodanu vrijednost za turiste koji bi imali priliku ih brati. Lokalna djeca su stoga odlučila prihvatiti projekt kartiranja područja pasjeg trna i potencijalnu vrijednost berbe koristeći GPS mogućnosti kartiranja od strane Naturalliance.

Školska djeca uživaju u kartiranju produžetka izvora.
Školska djeca uživaju u kartiranju produžetka izvora.

Mnogi projekti širom Europe donose korist lokalnoj zajednici kako bi pomogli očuvanje divljih biljaka. Neki su registrirani kao održivo korištenje divljih biljaka u FairWild shemi certificiranja koja je osnovana od nekih glavnih međunarodnih organizacija za zaštitu (kliknite desno za Produkciju ideja). Projekt kod Sfântu Gheorghe mogu ili nemoraju postati uspješne. Kako bilo, kako god izađe financijski uspjeh sa pasjim drijenkom, sva lokalna djeca će sada gledati na taj trnoviti grm sa novim respekotm.

 
Na web stranici
je podržan od
TESS Logo Game and Wildlife Conservation Trust Logo Anatrack Ltd Logo Tero Consulting Logo COUNT Partner International Union for Conservation of Nature Logo