Het Management van Exoten

Reuzenbalsemien (Impatiens gladulifera) verspreidt zich gemakkelijk langs beekjes en verdrukt inheemse vegetatie; er is ook Japanse duizendknoop (Fallopia japonica) achteraan links (klik op de afbeelding om te vergroten, ← om terug te keren).
Reuzenbalsemien (Impatiens gladulifera) verspreidt zich gemakkelijk langs beekjes en verdrukt inheemse vegetatie; er is ook Japanse duizendknoop (Fallopia japonica) achteraan links (klik op de afbeelding om te vergroten, ← om terug te keren).

Invasieve uitheemse soorten zijn dieren en planten die per ongeluk of expres zijn geintroduceerd in een omgeving waar ze niet niet van nature voorkomen, met verregaande negatieve consequenties voor hun nieuwe omgeving. Sommigen zijn per ongeluk geintroduceerd, bijvoorbeeld in geimporteerde producten zoals hout of water dat uit schepen wordt gepompt. Zeer vele zijn echter bewust geimporteerd als aantrekkelijke planten of dieren. Mensen transporteren soorten al millennia lang, per ongeluk (bijv. ratten) of als tot voedsel dienende planten of dieren. In vele gevallen hebben zulke gewassen of tuinplanten zorgvuldige verzorging nodig en doen ze het niet goed in hun nieuwe omgevingen. Er zijn echter ook soorten zie zich razendsnel verspreiden met ernstige gevolgen voor mensen zoals plagen of het verdringen van inheemse soorten.

De jaarlijkse kosten van het managen van invasieve exoten in Europa zijn over € 12 miljard. De Europese Commissie heeft een Verordening gemaakt ter preventie van de introductie en verspreiding van invasieve uitheemse soorten, en om te helpen met het detecteren, managen en uitroeien van degenen dia al aanwezig zijn. De assistentie van lokale partijen is essentieel voor het detecteren van dergelijke soorten, en waar mogelijk, ook voor het snel verwijderen ervan voor ze zich vestigen. Indien dit niet gebeurt, dan breiden deze soorten zich snel uit en dan worden de problemen die ze veroorzaken veel erger: het jaar daarop woekeren ze over een grote oppervlakte grond of water, of een geliefde lokale soort is verdrongen. BEST PRACTISE bevat links naar meer informatie over het probleem en de meest problematische soorten in Europa. Zo kunnen ze worden herkend, gemeld, en kan hulp worden gezocht om ze te verwijderen. Het IN KAART BRENGEN en verwijderen kan worden verbeterd door middel van coordinatie door lokale gemeenschappen en verenigingen. MELD U AAN, en indien mogelijk DONEER, om ons te helpen om begeleiding te verzorgen voor gemeenschappen en managers over het verwijderen van exoten in Europa.

 
wordt ondersteund door
TESS Logo Game and Wildlife Conservation Trust Logo Anatrack Ltd Logo Tero Consulting Logo COUNT Partner International Union for Conservation of Nature Logo