Ribolov: Primjeri najbolje prakse

Zaštita putem ribolova u Nizozemskoj

Jedan od izazva za financiranje istraživanja i organizacija u svrhu očuvanja prirodnog bogatstva je taj da svaki korak na tom putu mora donositi koristi za mnogo ljudi ali stvoriti malu korist za pojednica. Mogu li mali doprinosi biti sakupljeni nasuprot svakog koraka na ljestvici zaštite?

Istraživanje, edukacija i obnova kroz Sportvisserij Nederland (Nizozemski sportski ribolov)
Istraživanje, edukacija i obnova kroz Sportvisserij Nederland (Nizozemski sportski ribolov)

U Nizozemskoj je vlada pronašla način za ribolovce, kojih ima oko 2 miliona, da doprinesu zaštitu ribarstva u unutrašnjosti. Traže od ribolovaca koji su stari preko 18 godina da plate 40 eura godišnje naknade za dozvole ribolovnim klubovima; oko 550 000 ribolovaca ima VISpas. Dio naknade (7 miliona eura godišnje) se prebacuje za Sportvisserij Nederland, koja kombinira ruku držane uprave za ribolov sa privatnim ribolovnim klubovima. Taj doprinos zapošljava 40 istraživača ekologa i hidroekologa, inženjera i osoblja koje pruža edukaciju. Oni rade kako bi obnovili vodene sustave sa ribom i educirali ribolovce. Kako bi postigla ovo posljednje, Sportvisserij Nederland publicira mjesečni magazin za ribolovce pod naslovom Hét Visblad. Također publicira tromjesečni magazin za ljude koji se bave istraživanjem riba te imaju i vlastiti televizijski program pod nazivom Vis TV.

Naspram pola milijuna mladih ribolovaca u Nizozemskoj, 30% su djevojke.
Naspram pola milijuna mladih ribolovaca u Nizozemskoj, 30% su djevojke.

Jedan od problema za koji oni naglašavaju je mnogo barijera koje reguliraju tok vode u Nizozemskoj ali na taj način i ometaju mrijest riba. Mnoge ribe migriraju kako bi snijele jaja u vode koje su bogate hranom ali i sigurne za male ribe. Lososi prevaljuju daleko kako bi se mrijestili, ali mnoge druge vrste prevaljuju manje udaljenosti. Rad ove nove organizacije je da bi omogućila migraciju riba kroz mnoge Nizozemske vodene razlike u barijerama, te su stvorili industriju novih turbina kako bi propuštale vodeni tok za stvaranje električne energije bez uništavanja riba.

 
Na web stranici
je podržan od
TESS Logo Game and Wildlife Conservation Trust Logo Anatrack Ltd Logo Tero Consulting Logo COUNT Partner International Union for Conservation of Nature Logo