Vrtlarstvo: Primjeri najbolje prakse

Rijeka cvijeća kroz London
Travnate ivice uz ceste mogu dati odlino stanište za divlje cvijeće ako su dobro izgospodarene.
Travnate ivice uz ceste mogu dati odlino stanište za divlje cvijeće ako su dobro izgospodarene.

Divlje cvijeće, koje se inače pronalazi u prirodi, može donijeti koristi i gradovima. Sadržavanjem raznih kukaca, o kojima mogu ovisiti ptice i gmazovi, moraju imati područja sa divljom vegetacijom koja su međusobno povezana, zato što se vrste koje se dosta kreću lako gube iz izoliranh područja. Takva povezanost može biti važna i u jako obrađenom kraju. Pruge divljeg cvijeća, bile one u vrtovima, urbanim otvorenim područjima, rubovima ceste ili seoskim putevima, daju povezanost a uz to i atraktivno izgledaju.

Projekt "Rijeka cvijeća" je započet kao projekt zajednice potaknut od strane Archway Herbal kllinike kako bi se stvorila "rijeka" ili "potok polena" divljeg cvijeća koji bi prolazio kroz sjeverni London. Na taj način daje hranu kukcima koji se hrane polenom, pčelama, leptirima i osolikim muhama u gradu te pomaže preživljavanju divljih biljaka. Od samog početka, "Rijeka cvijeća" je bila poticaj za stvaranje mnogih urbanih livada u Londonu.

Ovo je bilo djelomično postignuto direktno, kroz Urban Meadows Floral Bank (Banku urbanih flornih livada). U svakom slučaju "Rijeka cvijeća" je također bila uspješna kroz izgradnju mnogih partnerstva sa zaštitarskim organizacijama i drugim civilnim skupinama na lokalnoj i nacionalnoj razini. U projekt su također bili uključeni i projekti uzgajanja hrane zbog toga što divlje cvijeće može rasti sa usjevima kako bi privuklo oprašivače i životinje koje se hrane štetočinama u vrtovima. Postoji daljnji poticaj od strane web stranica, razgovora, savjeta, radionica o divljem cvijeću i drugim događajima.

 
Na web stranici
je podržan od
TESS Logo Game and Wildlife Conservation Trust Logo Anatrack Ltd Logo Tero Consulting Logo COUNT Partner International Union for Conservation of Nature Logo