Observarea naturii: Bune practici

Broaște țestoase în Turcia
Turiştii şi broaştele ţestoase fac o bună utilizare a plajelor de la Çıralı în Parcul Național Olimpos-Beydağları
Turiştii şi broaştele ţestoase fac o bună utilizare a plajelor de la Çıralı în Parcul Național Olimpos-Beydağları

Ca și recreere plajele Mediteranei au devenit populare, fiind important sa se mențină de asemenea plajele potrivite și pentru broaştele ţestoase. Destinaţiile turistice mai însorite au realizat că şansa de a admira și învăța despre broaştele ţestoase ar putea fi o atractie pentru turisti,și în consecință această oportunitate a fost sesizată în Turcia. World Wildlife Fund a ajutat catul mic din Çıralı, Turcia la dezvoltarea ecoturismului în maniera care ar angaja oameni pozitiv cu broaste testoase. Produsele locală sunt organice pentru a evita poluarea, iar dezvoltarea este ţinut departe de plajă, care este patrulată pe timp de noapte pentru a marca cuiburi ţestoase şi pentru a evita iluminatul care ar putea abate puii eclozați departe de mare. Turistii pot ajuta chiar si prin ghidarea puilor întârziați către mare în zori.

Caretta caretta este fascinantă ca o specie foarte veche și cu longevitate mare.
Caretta caretta este fascinantă ca o specie foarte veche și cu longevitate mare.

Alte zone, asociate anterior mai mult cu turismul de masă, au modificat comportamentul lor pentru a adopta interesul ţestoaselor. Plaja Iztuzu de la Dalyan este un bun exemplu, există hoteluri locale care încurajeză admiratul ţestoaselor iar observarea animalelor marine oferă locuri de muncă pentru echipajul unei barci. La acest plaje şi altele există cercetări de către Sea Turtle Research Team de la Universitatea Hacettepe (a se vedea linkul de mai jos). Ar fi bine dacă în mai multe zone în care există concurenţă între oameni şi viața sălbatică se pot gasi modalitati de a transforma perceptia de ameninţare în oportunităţi de câştig-câştig.

 
Pe internet
este susținut de
TESS Logo Game and Wildlife Conservation Trust Logo Anatrack Ltd Logo Tero Consulting Logo COUNT Partner International Union for Conservation of Nature Logo