Managementul câinilor: Bune practici

Dresajul câinilor cu potârnichi in Italia și Croația
Premiile sunt o motivatie puternica in competitii care ajută conservarea
Premiile sunt o motivatie puternica in competitii care ajută conservarea

Potârnichile sunt pasări de vănătoare care au beneficiat atât de mult de cultivarea cerealelor, și care ar putea fi vânate zilnic cu sutele pe moşiile sportive. Câinii au fost utilizate pentru a găsi potârnichile pentru împușcare, dar cea mai mare abilitate a fost necesară în formarea lor pentru şoimi, pentru care câinii trebuie să fie deosebit de ascultători.

Deşi creşterea intensivă a fost un rău pentru potârnichi, agricultorii pot gestiona teren pentru a menţine potârnichi (şi alte plante şi animale cu nevoi similare), în cazul în care reducerea veniturile agricole este compensată. La Udine în Italia, comunitatea locală a lucrat cu proprietarii de terenuri pentru organizarea a trei zone de teren destinate conservării potârnichi. În zona cu cele mai bune habitate, potârnichile s-au pastrat pentru formarea câinilor de căutare, fără a prinde nici una. Într-o zonă de mijloc agricultorii urmau să fie despăgubiţi de către șoimari, pentru care o potârniche prins este o mare realizare, iar zona periferică a fost destinată pentru împușcarea potârnichilor.

Un câine indicator la încercări la Zadar în Croația
Un câine indicator la încercări la Zadar în Croația

La Zadar, pe coasta Adriaticii din Croaţia, chiar testările de câini de vânătoare produce un venit suficientă pentru a asigura conservare potârnichilor. Proprietarii de caini din Italia, Franţa şi Spania plătesc dresorii profesionisti de câini cu € 90 pe zi pentru a pregăti câinii indicatori Englezi și Continetali reproduși pentru concursuri. Testele durează până la 20 de zile, cu o taxă de intrare pe zi de € 35, pentru mai mult de 200 de câini în fiecare zi, dincolo de care există și o contribuţie foarte însemnată pentru hoteluri locale şi restaurante.

 
este susținut de
TESS Logo Game and Wildlife Conservation Trust Logo Anatrack Ltd Logo Tero Consulting Logo COUNT Partner International Union for Conservation of Nature Logo