Pčelarstvo: Primjeri najbolje prakse

Pčelarstvo: održivo korištenje divljine s širim implikacijama

Oprašivanje pomoću kukaca je od esencijalne važnosti za očuvanje prirodnih bogatstava. Mnogo cvjetnog bilja i životinja koje hrane ne bi mogli preživjeti bez insekata, kao što ne bi mogli ni mnogi ljudski usjevi. Mnogo takvog oprašivanja može se napraviti od pčela koje proizvode med. Uz to je i domestifikacija pčela proizašla iz želje ljudi za korištenjem njihovog meda, pčelinjeg voska, i samog držanja pčela ali ima jako veliki utjecaj na prethodno navedeno.

Europska agencija za okoliš
Europska agencija za okoliš

Ttrenutni razvoj ima svoju ulogu i u urbanoj ekologiji. Pčelinjaci na zgrdama mogu davati med ako postoji adekvateno stanište na kojem se ščele mogu hraniti, što je ujedno i motivacija za lokalno stanište koje je ujedno dobro i za druge vrste od kuda proizlaze i web stranice za urbanu hranu. U Kopenhagenu, prateći nit projekata u mnogim gradovima širom Europe, Copenhagen City Honey Cooperative (Kooperativa meda grada Kopenhagena) je započela projekt nakon Konferencije o klimi 2009. godine kako bi oživila dansku industriju meda te stvorila radna mjesta. U isto vrijeme kada je lansirana stranica Naturalliance, European Environment Agency (Europska okolišna agencija) se je pridružila projektu Bybi uz one u njima susjednim zgradama.

Molimo kontaktirajte nas ako znate za druge primjere pčelarstva ili pčelara koji rade na očuvanju staništa u svrhu boljih prinosa meda. Htjeli bismo osigurati podatke kao što su "povećanjem područja divljeg cvijeća s X na Y ha, broj košnica bi se povećao s X1 na Y1".

 
Na web stranici
je podržan od
TESS Logo Game and Wildlife Conservation Trust Logo Anatrack Ltd Logo Tero Consulting Logo COUNT Partner International Union for Conservation of Nature Logo