Градинарство: Най-добрите практики

Реката на цветята (The River of Flowers) през Лондон
Когато подходящо се стопанисват, участъците край пътищата могат да създадат прекрасно местообитание за диви цветя.
Когато подходящо се стопанисват, участъците край пътищата могат да създадат прекрасно местообитание за диви цветя.

Дивите цветя от отдалечените райони могат да донесат полза и в градовете. За да има различни насекоми, от които зависят птици и влечуги, необходима е връзка с райони с диви растения, тъй като в малките изолирани участъци подвижните видове изчезват. Такива участъци с диви цветя имат роля и в силно култивирана провинция. Ивици от горски цветя в градини, градски открити пространства, край пътищата или край отдалечени пътеки подпомагат гореказаното, а и с красотата си привличат погледа.

"Реката на цветята" /River of Flowers/ започна като проект на общността, ръководен от Archway Herbal Clinic /Клиника за растения/, за да се създаде "река" или "поток за опрашване" на диви цветя през северен Лондон. Осигурява храна за опрашващите насекоми - пчели, пеперуди, птички и помага за оцеляването на дивите цветя в града. От създаването си "Реката на цветята" е включена в оформянето на много нови урбанизирани поляни в Лондон.

Това частично се постигна директно, чрез Градската банка за цветните поляни /Urban Meadows Floral Banк/. "Реката на цветята" е успешна и поради партньорството с много природозащитни организации и други граждански групи на местно и национално ниво. Проекти за отглеждане на храни също се включват, защото дивите цветя могат да бъдат отглеждани заедно с култивирани растения, за да привличат опрашващи насекоми и животински видове, които се хранят с вредители в градините. Има допълнително поощрение чрез уебсайтове, дискусии, консултативни сесии, семинари за дивите цветя и други мероприятия.

 
В Интернет
се поддържа от:
TESS Logo Game and Wildlife Conservation Trust Logo Anatrack Ltd Logo Tero Consulting Logo COUNT Partner International Union for Conservation of Nature Logo