Наблюдения на природата: Най-добрите практики

Костенурките в Турция
Туристи и костенурки използат добре плажа в Чирали, Национален Парк Olimpos-Beydağları
Туристи и костенурки използат добре плажа в Чирали, Национален Парк Olimpos-Beydağları

След популяризирането на средиземноморското крайбрежие, важно се оказа да се запазят плажовете подходящи и за костенурките. По-оживените туристически дестинации осъзнаха, че шансът да наблюдават и изучават костенурките може да бъде атракция за туристите. Тази възможност се поде особено добре в Турция. В селцето Чирали Световният фонд за защита на дивата природа в Турция помогна да се развие екотуризъм, който ангажира хората да се отнасят добре към костенурките. Развива се биоземеделие, за да се предотврати замърсяване. Инфраструктурата е далече от брега. През нощта се патрулира, за да се маркират гнездата на костенурките и да се предотврати осветяването, което може да отклони малките костенурки от морето. Туристите могат дори да помогнат, като на разсъмване насочат закъснелите малки към морето.

Caretta caretta е забележителна като древен и продължително живеещ вид.
Caretta caretta е забележителна като древен и продължително живеещ вид.

Други райони, свързани преди с масов туризъм, промениха маниера си на работа, за да включат интереса към костенурките. Iztuzu плаж в Далян е добър пример. Там местните хотели поощряват разглеждането на костенурките и наблюденията на морски животни дава работа за екипажа на лодките. На този и други плажове работи екип за изследване на морските костенурки от Университета Hacettepe /виж линка по-долу/. Ще бъде добре, ако в повече райони, където човекът се състезава с дивата природа, заплахата за природата се превърне във взаимноизгоден обмен.

 
В Интернет
се поддържа от:
TESS Logo Game and Wildlife Conservation Trust Logo Anatrack Ltd Logo Tero Consulting Logo COUNT Partner International Union for Conservation of Nature Logo