Παρατήρηση: Καλές πρακτικές

Χελώνες στην Τουρκία
Οι τουρίστες και οι θαλάσσιες χελώνες κάνουν καλή χρήση της παραλίας στο Çıralı στο Εθνικό Πάρκο Olimpos-Beydağları
Οι τουρίστες και οι θαλάσσιες χελώνες κάνουν καλή χρήση της παραλίας στο Çıralı στο Εθνικό Πάρκο Olimpos-Beydağları

Καθώς η αναψυχή σε παραλίες της Μεσογείου έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής, η διατήρηση παραλιών για τις χελώνες γίνεται όλο και σημαντικότερη. Κάποιοι φωτισμένοι τουριστικοί προορισμοί συνειδητοποίησαν ότι η δυνατότητα να παρακολουθήσουν και να μάθουν πράγματα για χελώνες θα μπορούσε να αποτελεί πόλο έλξης για τους τουρίστες. Αυτή τη δυνατότητα την εκμεταλλεύθηκε ειδικά η Τουρκία. Στο μικρό χωριουδάκι Çıralı, το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση στην Τουρκία συνέβαλε στην ανάπτυξη του οικοτουρισμού με τρόπους που θα ενισχύουν τη συνύπαρξη ανθρώπου και χελώνας. Τα τοπικά προϊόντα καλλιεργούνται με βιολογικό τρόπο για να αποτραπεί η ρύπανση, ενώ η οικιστική ανάπτυξη έχει μείνει μακριά από την παραλία, η οποία περιπολείται τη νύχτα για να σημαδοτηθούν οι φωλιές των χελωνών και να αποφευχθεί ο φωτισμός που θα μπορούσε να εκτρέψει τους νεοσσούς μακριά από τη θάλασσα. Οι τουρίστες μπορούν ακόμη και να βοηθήσουν τους αργοπορημένους νεοσσούς να οδηγηθούν στη θάλασσα την αυγή.

Η caretta caretta είναι συναρπαστική, καθώς αποτελεί ένα αρχαίο μεγάλης διάρκειας ζωής είδος.
Η caretta caretta είναι συναρπαστική, καθώς αποτελεί ένα αρχαίο μεγάλης διάρκειας ζωής είδος.

Άλλες περιοχές που στο παρελθόν έχουν σχετιστεί περισσότερο με τον μαζικό τουρισμό τροποποίησαν συνήθειές τους για να αγκαλιάσουν με ενδιαφέρον τις χελώνες. Η παραλία Iztuzu του Dalyan είναι ένα καλό παράδειγμα, καθώς τοπικά ξενοδοχεία ενθαρρύνουν την παρακολούθηση των χελωνών. Η παρακαλούθηση αυτή προσφέρει επίσης εργασία στα πληρώματα τοπικών σκαφών. Σε αυτή και σε άλλες παραλίες διεξάγεται επίσης έρευνα από την Ερευνητική Ομάδα Θάλασσιας Χελώνας του Πανεπιστήμιου του Hacettepe (βλέπε σύνδεσμο παρακάτω). Θα είναι καλό εάν περισσότερες περιοχές όπου οι άνθρωποι ανταγωνίζονται τα άγρια ζώα για τον ίδιο χώρο μπορέσουν να βρουν τρόπους να μετατρέψουν αυτό τον ανταγωνισμό σε win-win ευκαιρίες.

 
Στο διαδίκτυο
υποστηρίζεται από
TESS λογότυπο Game and Wildlife Conservation Trust λογότυπο Anatrack Ltd Λογότυπο Tero Consulting λογότυπο International Union for Conservation of Nature λογότυπο