Άσκηση: Καλές πρακτικές

Ο πλούτος της φύσης σε γήπεδα γκολφ

Σε χώρες όπου έχουν απομείνει σχετικά λίγες φυσικές ή ημι-φυσικές εκτάσεις, οι περιοχές που έχουν δεσμευθεί για αναψυχή δίνουν μια ευκαιρία να επωφεληθεί και η φύση. Διαδρομές για περπάτημα, τρέξιμο, ποδηλασία και ιππασία παρέχουν εν δυνάμει διαδρόμους άγριας ζωής, ενώ μεγαλύτερες περιοχές μπορούν να συμβάλλουν στη διατήρηση πληθυσμών ειδών που διαφορετικά δεν θα επιβίωναν σε τοπικό επίπεδο.

Τα γήπεδα γκολφ μπορούν να παρέχουν χρήσιμους ημι-φυσικούς οικότοπους
Τα γήπεδα γκολφ μπορούν να παρέχουν χρήσιμους ημι-φυσικούς οικότοπους

Τα γήπεδα του γκολφ προσφέρουν μια πολύ καλή ευκαιρία για την παροχή ημι-φυσικών οικοτόπων. Η χρηστή διαχείριση των χώρων τους μπορεί να παράσχει ευχάριστη θέα, καθώς και να απαιτήσει μεγαλύτερες δεξιότητες από τους παίκτες. Rough περιοχές μπορούν να γίνουν εξαιρετικά πλούσιες σε φυσική βλάστηση, εφ' όσον βοσκούνται μέσω σχεδίου. Σημεία με άμμο μπορούν να προσφέρουν αναπαραγωγικό βιότοπο για μερικά ερπετά και ασπόνδυλα, ενώ μικρές λίμνες μπορούν να γίνουν μικρά υδάτινα οικοσυστήματα. Ακόμα και οι περιοχές χαμηλής βλάστησης (γρασίδι) μπορούν να συντηρούν και να παρέχουν τροφή σε ορισμένα είδη πουλιών.

Η κοινωνία Audubon, η οποία εδρεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει ένα πρόγραμμα για γήπεδα γκολφ που επέκτεινε και στην Ευρώπη. Στην Πορτογαλία, ένα καλό παράδειγμα είναι το γήπεδο Oltavos Dunes, όπου η δημιουργία στάσιμου νερού και η αποκατάσταση ειδών φυτών απειλούμενων με εξαφάνιση μετά την εκκαθάριση ξενικών ειδών έχουν αποτελέσει σημαντικά επιτεύγματα. Ένας νέος υποψήφιος για πιστοποίηση είναι ένα έργο στα κτήματα Bragança: το Herdade de Roncão d'el-Rei έχει δεσμευθεί ισχυρά για θετικές επιπτώσεις στο τοπικό φυσικό περιβάλλον και για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

 
Στο διαδίκτυο
υποστηρίζεται από
TESS λογότυπο Game and Wildlife Conservation Trust λογότυπο Anatrack Ltd Λογότυπο Tero Consulting λογότυπο International Union for Conservation of Nature λογότυπο