Διαχείριση σκύλων: Καλές πρακτικές

Εκπαίδευση Σκύλων με Πέρδικες στην Ιταλία και την Κροατία
Τα βραβεία αποτελούν ένα ισχυρό κίνητρο σε αγώνες που υποβοηθούν τη διατήρηση της φύσης
Τα βραβεία αποτελούν ένα ισχυρό κίνητρο σε αγώνες που υποβοηθούν τη διατήρηση της φύσης

Η γκρίζα πέρδικα είναι ένα θηρευτικό πουλί που επωφελήθηκε τόσο πολύ από την καλλιέργεια δημητριακών έτσι που εκατοντάδες θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο θήρας καθημερινά σε σχετικές εκτάσεις. Σκυλιά χρησιμοποιούνται για να βρουν τις πέρδικες, αλλά η μεγαλύτερη ικανότητα τους είναι αυτή που απαιτείται για την εκτροφή γερακιών, για την οποία τα σκυλιά θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα υπάκουα.

Παρά το γεγονός ότι οι εντατικές καλλιέργειες έχουν κάνει κακό στις πέρδικες, οι αγρότες μπορούν να διαχειρίζονται τη γη να διατηρήσει πέρδικες (και άλλα φυτά και ζώα με παρόμοιες ανάγκες), εφ' όσον το μειωμένο γεωργικό εισόδημα μπορεί να αντισταθμιστεί. Στο Ούντινε στην Ιταλία, η τοπική κοινωνία συνεργάστηκε με τους γαιοκτήμονες και οργάνωσε τρεις ζώνες γης για τη διατήρηση της πέρδικας. Στη ζώνη με τους καλύτερους οικότοπους, οι πέρδικες διατηρήθηκαν για την εκπαίδευση σκυλιών. Σε μια μεσαία ζώνη οι αγρότες επρόκειτο να αποζημιωθούν από εκπαιδευτές γερακιών, για τους οποίους ακόμη και το πιάσιμο μιας πέρδικας είναι ένα σημαντικό επίτευγμα, ενώ οι εξωτερικές ζώνες χρησιμοποιήθηκαν για κυνήγι.

Ένα σκυλί που εκπαιδεύεται στο Ζαντάρ στην Κροατία
Ένα σκυλί που εκπαιδεύεται στο Ζαντάρ στην Κροατία

Στο Ζαντάρ, στην Αδριατική ακτή της Κροατίας, ακόμη και η εκπαίδευση των κυνηγετικών σκύλων παράγει αρκετό εισόδημα για να εξασφαλιστεί η διατήρηση της γκρι πέρδικας. Ιδιοκτήτες σκύλων από την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία πληρώνουν επαγγελματίες εκπαιδευτές σκύλων 90 € ανά ημέρα για να εκγυμνάσουν τα σκυλία τους για διαγωνισμούς. Η εκγύμναση διαρκεί μέχρι 20 ημέρες, με ημερήσιο κόστος συμμετοχής € 35 για πάνω από 200 σκυλιά κάθε μέρα, ενώ επίσης η όλη διαδικασία έχει μια πολύ σημαντική συμβολή στα τοπικά ξενοδοχεία και εστιατόρια.

 
υποστηρίζεται από
TESS λογότυπο Game and Wildlife Conservation Trust λογότυπο Anatrack Ltd Λογότυπο Tero Consulting λογότυπο International Union for Conservation of Nature λογότυπο