Διαχείριση προστευτευόμενων περιοχών: Καλές πρακτικές

Οικολογικός τουρισμός στο Εθνικό Πάρκο Soomaa της Εσθονίας
Το Εθνικό Πάρκο Soomaa είναι ένας χώρος χωρίς ανθρώπινη ανάπτυξη
Το Εθνικό Πάρκο Soomaa είναι ένας χώρος χωρίς ανθρώπινη ανάπτυξη

Ένα καταφύγιο είναι μια περιοχή, η οποία συνήθως διαχειρίζεται από το κράτος ή από μια ιδιωτική οργάνωση, προς όφελος του πλούτου της φύσης. Για την τοπική κοινότητα, μπορεί να υπάρχουν περιορισμοί σχετικά με τη χρήση της γης, εκτός κι αν είναι σχετικά ακατάλληλη για ανάπτυξη. Ακόμα κι έτσι, η βοήθεια της τοπικής κοινωνίας συχνά απαιτείται, τουλάχιστον στο να σεβαστεί περιορισμούς και ίσως επίσης να βοηθήσει στη διαχείριση του καταφυγίου. Για να υποστηρίξει η κοινότητα το καταφύγιο, θα πρέπει να βρεθούν και τα αντίστοιχα οφέλη προς αυτήν.

Τα καταφύγια μπορεί να δημιουργήσουν οφέλη μέσω του οικολογικού τουρισμού. Ξενώνες και ξενοδοχεία μπορεί να αναπτυχθούν γύρω από το καταφύγιο. Κέντρα επισκεπτών και πληροφορόσης και μονάδες εστίασης μπορούν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Ωστόσο, ο τουρισμός χρειάζεται προσεκτική διαχείριση αλλιώς η αύξηση του αριθμού των τουριστών μπορεί να γίνει η ίδια ένα πρόβλημα λόγω της διάβρωσης ή της διαταραχής του φυσικού περιβάλλοντος.

Η κωπηλασία με κανό αποτελεί μια ήσυχη απόλαυση χωρίς ρύπανση
Η κωπηλασία με κανό αποτελεί μια ήσυχη απόλαυση χωρίς ρύπανση

Η λέξη Soomaa σημαίνει "έλος" στην εσθονική γλώσσα. Το Εθνικό Πάρκο Soomaa αποτελεί ένα εξέχον παράδειγμα βέλτιστης πρακτικής, όχι μόνο επειδή υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι για τους τουρίστες να απολαύσουν την όμορφη περιοχή, για παράδειγμα με κανό το καλοκαίρι ή με έλκηθρα το χειμώνα, αλλά και μέσω της δημιουργίας ενός τοπικού δικτύου υποστήριξης, με το όνομα «Φίλοι του Soomaa". Το δίκτυο αυτό βοηθά τόσο στο να διατηρήσει η περιοχή τα ειδικά χαρακτηριστικά της όσο και αποτελεί πηγή καινοτόμων ιδεών για τη βελτίωση της διατήρησης της φύσης και της αξίας του καταφυγίου σε τοπικό επίπεδο.

 
Στο διαδίκτυο
υποστηρίζεται από
TESS λογότυπο Game and Wildlife Conservation Trust λογότυπο Anatrack Ltd Λογότυπο Tero Consulting λογότυπο International Union for Conservation of Nature λογότυπο