Hundskötsel: Bästa Praxis

Utbildning av Hundar med grå Rapphöns I Italien och Kroatien
Pris är en stark motivation i tävlingar som stödjer miljövård.
Pris är en stark motivation i tävlingar som stödjer miljövård.

Den grå rapphönan är ett viltfågel som gynnades så mycket av spannmålsjordbruket att hundratals kunde jagas dagligen på sport egendomar. Hundar användes för att hitta rapphöns att jaga, men störst skicklighet krävdes att träna dem för falkenering, för vilket hundar behöver vara särskilt lydiga.

Trots att intensivt jordbruk har varit dåligt för rapphöns, kan bönderna sköta mark för att bevara rapphöns (och andra växter och djur med liknande behov) om minskade inkomster kompenseras. I Udine i Italien, arbetade det lokala kommunen med markägare för att organisera tre markzoner för att bevara rapphöns. I zonen med bäst livsmiljö, hade rapphöns bevarats för att träna hundar att hitta men inte fånga något. I en mittzon skulle bönderna kompenseras med falkenerare, för vilka en fångad rapphöna är en stor framgång, och de yttersta zonen var för jakt.

En stående fågelhund på prov i Zadar i Kroatien
En stående fågelhund på prov i Zadar i Kroatien

I Zadar, vid Adriatiska kusten i Kroatien, ger även försök med jakthundar tillräckligt med intäkter för att säkra bevarandet av grå rapphöns. Hundägare från Italien, Frankrike och Spanien betalar professionella hundtränare 90 € per dag för att förbereda deras Engelska och Kontinentala fågelhundar för tävlingar. Testerna varar i upp till 20 dagar, med en daglig anmälningsavgift på € 35 och mer än 200 hundar varje dag, utöver detta blir det ett mycket betydande bidrag till lokala hotell och restauranger.

 
stöds av
TESS Logo Game and Wildlife Conservation Trust Logo Anatrack Ltd Logo Tero Consulting Logo COUNT Partner International Union for Conservation of Nature Logo