Verzamelen

Zijn cantharellen Europa's meest geliefde paddestoelen?
Zijn cantharellen Europa's meest geliefde paddestoelen?

Mensen evolueerden uit soorten die werden gevoed door het verzamelen van wilde planten en kleine dieren, tenzij de omstandigheden jagen en vissen mogelijk maakten. Ongeveer de helft van de huishoudens op het platteland die recent werden onderzocht door organisaties in Naturalliance verzamelden producten uit de natuur. Echter, de gemiddelde jaarlijkse uitgaven aan deze activiteit was minder dan € 30 en zeer weinig mensen besteedden meer dan € 100. Deze grote groep kan dus het grootste voordeel hebben, maar als individuen het minst besteden, onder degenen die profiteren van de rijkdom van de natuur. Dit zorgt voor een socio-ecologische tragedie. Aan de ene kant hebben Europese kinderen waarschijnlijk meer interesse in de rijkdom van de natuur gekregen door het oogsten van wilde bloemen, vruchten, noten, paddestoelen of brandhout met hun familie, dan op elke andere manier. Aan de andere kant krijgen de eigenaren niets als anderen op deze manier van hun land gebruik maken, en hebben ze dus geen prikkel om de natuurlijke hulpbron in stand te houden. Een groot gedeelte van de uitgaven van deze groep is waarschijnlijk brandstof om verder van huis toegang te krijgen naar de gebieden die nog over zijn!

Een van de belangrijkste doelen voor Naturalliance is om mensen die producten uit de natuur oogsten te helpen om hun lokale hulpbronnen te versterken. Hoe kun je het beste wilde bloemen terugbengen, paddestoelen introduceren op nieuwe locaties of landeigenaren stimuleren om wilde vruchten op hun land te hebben? Met uw hulp en het gebruik van wetenschappelijke bevindingen (bijvoorbeeld waaruit blijkt dat paddestoelen vaak goed zijn voor de geplante bomen), willen we geleidelijk aan uitgebreide begeleiding opbouwen voor deze en vele andere kwesties. Naturalliance werkt ook samen met de Bern Conventie van de Raad van Europa inzake een Handvest voor het Verzamelen van Paddestoelen en andere Biodiversiteit.

BEST PRACTICE. Een experimenteel project in de Donau Delta in Roemenië.

PRODUCTIE. Naturalliance zal u linken naar de sites van organisaties die gespecialiseerd zijn in het herstel van wilde flora en fauna, en daarna duurzaam gebruik maken van hun producten.

PROBLEEMOPLOSSING. Naturalliance beoogt de ondersteuning van groepen die mensen die oogsten kunnen helpen bijvoorbeeld door identificatie. Zo kan men genieten van de heerlijke soorten en de giftige vermijden.

IN KAART BRENGEN. Gedetailleerde kaarten van de soorten kan worden gecombineerd met modellen om te voorspellen wat er aanwezig zou moeten zijn, maar herstel nodig heeft. Herstel zou kunnen profiteren van erbij betrekken van een groot aantal geïnteresseerde burgers, gebruik makend van mapping-software als basis voor het overbrengen van ideeën.

MELDT u zich AAN, zodat wij u kunnen helpen om:

• Te ontdekken hoe landeigenaren en burgers kunnen profiteren van de herintroductie van wilde soorten;
• Uw ervaringen te delen in ruil voor kennis van anderen;
• Te weten wat u kunt eten, wat er gevaarlijk is of beschermd;
• Te vergelijken wat er aanwezig is met wat er hersteld kan worden.

Als u zich aanmeldt, kunt u onze ENQUETE invullen om ons te vertellen welke informatie voor u belangrijk is.

 
wordt ondersteund door
TESS Logo Game and Wildlife Conservation Trust Logo Anatrack Ltd Logo Tero Consulting Logo COUNT Partner International Union for Conservation of Nature Logo