Honden houden: Best Practice

Honden trainen met patrijzen in Italië en Kroatië
Prijzen zijn een sterke motivatie in competities die meehelpen aan natuurbehoud
Prijzen zijn een sterke motivatie in competities die meehelpen aan natuurbehoud

De patrijs is een hoendervogel die dermate profiteerde van de graanteelt dat er dagelijks honderden bejaagd konden worden op landgoederen die zich daar voor leenden. Er werden wel honden gebruikt om patrijzen te vinden voor de jacht, maar de meeste vaardigheid was nodig om ze te trainen voor de valkerij, waarvoor de honden zeer gehoorzaam moeten zijn.

Hoewel intensieve landbouw niet goed is geweest voor patrijzen, kunnen boeren hun land op een zodanige manier beheren dat de patrijzen (en andere planten en dieren met soortgelijke eisen) behouden worden, als een verminderd bedrijfsinkomen wordt gecompenseerd. In Udine in Italië heeft de lokale bevolking in samenwerking met landeigenaren drie zones gecreeërd voor het behoud van patrijzen. In de zone met de beste leefomgeving werden patrijzen gebruikt voor het trainen van honden maar niet om ze te vangen. In de middelste zone kregen de boeren compensatie van valkeniers, voor wie het vangen van een patrijs een behoorlijke prestatie is. De buitenste zone werd gebruikt voor de jacht.

Een staande hond op proef bij Zadar in Kroatië.
Een staande hond op proef bij Zadar in Kroatië.

In Zadar, aan de Adriatische kust van Kroatië, genereren jachthondenproeven genoeg inkomen om het behoud van patrijzen te waarborgen. Hondeneigenaren uit Italië, Frankrijk en Spanje betalen professionele hondentrainers € 90 per dag om hun Engelse en Continentale staande honden voor te bereiden voor competities. De proeven lopen tot 20 dagen lang, met een dagelijkse entree van € 35 en meer dan 200 honden elke dag, nog afgezien van de dagelijkse bijdrage aan lokale hotels en restaurants.

 
wordt ondersteund door
TESS Logo Game and Wildlife Conservation Trust Logo Anatrack Ltd Logo Tero Consulting Logo COUNT Partner International Union for Conservation of Nature Logo