Observeren: Best Practice

Zeeschildpadden in Turkije
Toeristen en schildpadden maken goed gebruik van het strand in Çıralı in Olimpos-Beydağları Nationaal Park
Toeristen en schildpadden maken goed gebruik van het strand in Çıralı in Olimpos-Beydağları Nationaal Park

Toen recreatie op de mediterrane stranden populair werd, werd het ook belangrijk om de stranden geschikt te houden voor zeeschildpadden. Enkele bestemmingen realiseerden zich dat de kans om zeeschildpadden te zien en er meer over te leren een toeristenattractie zou kunnen zijn, en hebben deze kans gegrepen, met name in Turkije. In het kleine dorpje Çıralı heeft het Wereld Natuur Fonds van Turkije geholpen om het ecotoerisme zo vorm te geven dat men op een positieve manier zouden worden betrokken bij de zeeschildpadden. De lokale producten zijn biologisch om vervuiling te voorkomen en er is geen ontwikkeling op het strand, welke 's nachts wordt gepatrouilleerd om nesten te markeren, om te voorkomen dat verlichting de jongen zou kunnen afleiden bij hun gang naar de zee. Toeristen hebben zelfs de mogelijkheid om late jongen te helpen om bij de zee te komen bij zonsopgang.

Caretta caretta is fascinerend als zeer oude en lang levende diersoort.
Caretta caretta is fascinerend als zeer oude en lang levende diersoort.

Andere gebieden die eerder meer geassocieerd waren met massatoerisme hebben hun gewoontes aangepast aan hun interesse in zeeschildpadden. Het strand van Iztuzu bij Dalyan is daar een goed voorbeeld van, waar lokale hotels het zien van de schildpadden aanmoedigt en het kijken naar zeedieren werkgelegenheid biedt aan de bemanningen van boten. Op dit en andere stranden vindt onderzoek plaats door het Sea Turtle Research Team van Hacettepe University (zie de link hieronder). Het zou mooi zijn als meer gebieden waar competitie is tussen mens en dier manieren kunnen vinden om deze zienswijze om te zetten naar win-win mogelijkheden.

 
Op Internet
wordt ondersteund door
TESS Logo Game and Wildlife Conservation Trust Logo Anatrack Ltd Logo Tero Consulting Logo COUNT Partner International Union for Conservation of Nature Logo