A természet helyreállítása.: Legjobb gyakorlat

Egy döntési fa a helyi természedvédelmi áttelepítésekről
A réti orchideák gyakran az útszélek kaszálásának áldozatául esnek, de könnyen visszatelepíthetőek a helyi populációk, mint természetes források felhasználásáva.
A réti orchideák gyakran az útszélek kaszálásának áldozatául esnek, de könnyen visszatelepíthetőek a helyi populációk, mint természetes források felhasználásáva.

A Természetvédelmi Világszövetség Újratelepítési és más természetvédelmi célú áttelepítésekre vonatkozó irányelvei összegzik a jelenleg elérhető legmagasabb szintű tudást, legyen szó bármiféle ÁTTELEPÍTÉSRŐL (amelynek a Világszövetség által meghatározott definíciója ÉLŐLÉNYEK EMBER ÁLTAL TÖRTÉNŐ ÁTKÖLTÖZTETÉSE EGY ADOTT TERÜLETRŐL EGY MÁSIKRA KIHELYZÉSÜK CÉLJÁBÓL. Amiatt, hogy irányelvek túl részletesek és bonyolultak , jól jöhet egy egyszerűsített rendszer, pl. kis léptékű áttelepítések során, mint például olyan közösségeknél, amelyek akár növény-, állat- vagy gombapopulációkat kívánnak helyreállítani, azoknak az őshonos területén. Ez az őshonos elterjedés nem más, mint A FAJ EGYEDEINEK A TÖRTÉNELMI (ÍROTT VAGY SZÓBELI) FORRÁSOKBÓL, VAGY MÁS KÉZZELFOGHATÓ BIZONYÍTÉKBÓL ISMERT VAGY KIKÖVETKEZTETETT ELOSZLÁSA EGY ADOTT TERÜLETEN. Ha következő kérdésekre mind ’IGEN’-nel tud válaszolni, akkor biztonságban kezdhet hozzá az áttelepítéshez (feltéve, hogy ellenőrzi oldalunkat további tanácsait is). Máskülönben, ha a válasz nem, akkor nézzen utána a Természetvédelmi Világszövetség irányelvének vonatkozó cikkelyeiben leírtaknak, és tanulmányozza azok megfelelő függelékeit, valamint kérjen szakmai segítséget.

A következő, egyszerű döntési fa modellben a számozott cikkelyek a Természetvédelmi Világszövetség Útmutatójára vonatkoznak, amely ennek az oldalnak a tetején található meg.

Az áttelepítés a faj őshonos elterjedési területén fog történni?

Ha NEM, vagy NEM TUDOM, akkor: Lásd 3.3-3.5 szekciót az elfogadhatóságról, 5.3 szekciót a szabályozásról, 6.5-6.6 szekciót a kockázatfelmérésről és a 7.1 szekciót a kihelyész területének kiválasztásáról.

Ha IGEN, akkor: A telepítendő egyedeket fenntarthatóan be lehet szerezni egy olyan az országban élő állományból, amelyben az egyedszám kellően nagy?

Ha NEM, vagy NEM TUDOM, akkor: Lásd 1 és 6 szekciót a kockázatokról (betegségekről, gének elszabadulásáról vagy a helyi populációkra gyakorolt hatásról), és 5.14 szekciót az alapítók kiválasztásáról.

Ha IGEN, akkor: Van bármi érteles és igazolt magyarázata a faj hiányára az ön által kiválasztott áttelepítési területen?

Ha NEM, vagy NEM TUDOM, akkor: Lásd 3.2 és 5.1 szekciót a tervek biológiai kivitelezhetőségéről (főként az élőhely, éghajlat, betegségek és ragadozókra vonatkozóan).

Ha IGEN, akkor: Vajon minden helyi érintett, egyetért az áttelepítés támogatásában?

Ha NEM, vagy NEM TUDOM, akkor: Lásd 3.6 és 5.2 szekciót a társadalmi elfogadhatóságról, 6.2 szekciót az ökológiai következménykről és 6.6 szekciót a gazdasági-társadalmi kockázatokról.

Ha IGEN, akkor: Elég nagy az áttelepítés célterülete ahhoz, hogy fenntartsa az áttelepített populációt (amelyet 10 évig fognak ellenőrizni)?

Ha NEM, vagy NEM TUDOM, akkor: Lásd 4.2 szekciót a monitorozásról, 7 szekciót a célterület kiválasztásáról és 8 szekciót az áttelepítés eredményeinek kiértékeléséről.

Ha IGEN: Feltéve, hogy rendelkezik a szükséges engedélyekkel, járjon el óvatosan és kövesse oldalunkat további útmutatásért.

 
támogatói
TESS logó Game and Wildlife Conservation Trust logó Anatrack Kft. logó Tero Consulting logó COUNT Partner International Union for Conservation of Nature logó