Fajok és élőhelyek

Az időjárás előrejelzés térképeken történik. Hasonlóképpen a Naturalliance is térképeket fog használni a földeken, a közösségben és Európaszerte a természeti értékek előrejelzéséhez. Az időjárás-előrejelzéshez hasonlóan, megfelelő térképekre és kutatásra van szükség a természeti értékek változásának előrejelzéséhez, a földhasználati és klimatikus változások kapcsán. Azt szeretnénk, ha előrejelzésinket a földhasználat megtervezéséhez használnák, hogy ezzel újrateremtsék a természet gazdagságát.

A populáció-modellezést műholdas térképek segítik a nagytestű fajok előrejelzésében.
A populáció-modellezést műholdas térképek segítik a nagytestű fajok előrejelzésében.

A tudományos oldalainkon megtalálja egyes már erlérhető megoldásainkat, ám sok még várat magára. A kutatóknak pénzügyi támogatásra és adatokra van szükségük, hogy befejezhessék a munkákat. Ez az, amiben a Naturalliance segíteni szeretne az előfizetéseken és térképezésen keresztül. Az előfizetések fontosak a tudomány fejlesztéséhez, a térképezés pedig azért, hiszen az előrejezések akkor lehetnek költségmentesek, ha a térképek ingyenesek.

Európaszerte sok szervezet foglalkozik a fajok térképezésével. Elirányítjuk Önt azokhoz, akik ezt könnyűvé és élvezetessé teszik, és elérhetővé teszik adataikat a Naturalliance előrejelzéseihez.

A számítógépeken elérhető térképek már széles körben hozzáférhetőek. Az útvonaltérképek és a navigációhoz kapcsolódó fényképek azonban nem élőhelyi térképek. A természeti értékek előrejelzéséhez élőhelyi és felszínborítási térképekre van szükségünk. Elérhető egy, az Európai Környezetvédelmi Ügynökség által kezelt kiváló, ingyenesen használható, Európát érintő felszínborítási térkép. Segítséget nyújtunk ennek használatához, hogy akár 250 m x 250 m felbontásban tekinthesse meg a különböző területeket.

A kistesű fajok előrejelzésében mezőgazdasági tábla szintű (fent), üzemi és kiskert léptékű térképekre van szükség.
A kistesű fajok előrejelzésében mezőgazdasági tábla szintű (fent), üzemi és kiskert léptékű térképekre van szükség.

Ahhoz azonban, hogy feltérképezzük az élőhelyeket egyedülálló fák esetében 5 m-es, vagy a növénycsoportok és az ezeken található, nagyobb állatok táplálékát jelentő rovarok esetén 1 m-es pontossággal, szükségünk van az Ön segítségére ezen ingyenes térképek létrehozásában. Regisztrációja és feliratkozása esetén letöltheti térképező szoftverünket, és részt vehet saját és közösségi térképezésekben. A Naturalliance jövőképe, hogy az ilyen projektekből származó információk kiváló minőségű felbontásban teszik lehetővé az európai élőhelyek feltérképezését, és ezzel mindenhol lehetővé válnak a természet gazdagságában történt változások előrejelzései.

 
támogatói
TESS logó Game and Wildlife Conservation Trust logó Anatrack Kft. logó Tero Consulting logó COUNT Partner International Union for Conservation of Nature logó