Gyűjtögetés: Legjobb gyakorlat

Gombagyűjtés Európában és erdei bogyók gyűjtése Romániában

A Gombagyűjtés Európai Magatartási Kódexe

Elég vacsorára.
Elég vacsorára.

Ha ön gombát eszik, a Föld egyik legősibb táplálékát fogyasztja.A gombák fejlődése egy milliárd éve elvált az állatokétól, amelyek közelebbi rokonaik, mint a növények, és nagy valószínűséggel a gombák voltak az első összetett élőlények a szárazföldön. Tulajdonképpen, a gombák élettevékenységei sok általunk kedvelt dolog alapját képezik: tápanyagok újrahasznosítása, a növényi növekedés elősegítése, és élesztő formájában kenyér és alkoholok előállítása.

Európában sokkal többen vannak azok, akik vadon termő gombát gyűjtenek, mint az olyanok, akik vad természeti kincseket vadászattal vagy halászattal próbálják hasznosítani. Ezért nagyon fontos szerepet tölthet be akár ön is a természet kincseinek megőrzésében és újjáépítésében, ha odafigyel, hogy hol és milyen élőlényeknek lehetnek fontosak az egyes gombapopulációk, és ha részt vesz olyan kezdeményezésekben, melyeknek a célja az ön által is kedvelt élőhelyek megóvása és újjáteremttése.

Az Európai Tanács Berni Egyezménye hozta létrea gombagyűjtés és biodiverzitás kapcsolatára vonatkozó szabályokat, amelynek ez a melléklet is a része. A Berni Egyezmény létrejöttét a Természetvédelmi Világszövetség (http://www.iucn.org/) segítette; a szabályozás teljes szövege, további tanácsok és linkek különböző hasznos szervezetekhez a http://www.naturalliance.eu/ címen találhatóak meg. Ha mást nem is, de kérjük olvassa el a következő rövid és egyszerű Magatartási Kódexet.

AHHOZ, HOGY A TERMÉSZETET, AZ EMBEREKET ÉS A SAJÁT HOSSZÚTÁVÚ ÉLVEZETEIT IS IT JAVÍTSA:

HATÁROZZA MEG A GOMBÁT: vigyen magával egy terepei határozót, ami alapján felismeri nem csak a mérgező, hanem a védett fajokat is; ne szedjen le semmit, amit nem tud azonosítani; a helyi fajok közül inkább a gyakrabban előfordulókat, mint ritka fajokat gyűjtse.

TISZTELJE A SZABÁLYOKAT: Figyeljen és tartsa tiszteletben azokat a területeket ahol „tilos a gyűjtés”, amelyek a magas népsűrűségű területeken lehetnek szükségesek; kérjen tanácsot a föld kezelőitől, különösen természetvédelmi területeken.

TISZTELJE A TERMÉSZETET: figyeljen, hogy ne bolygassa meg a talajt és az avartakarót; hagyja, hogy a gombák megérjenek és elszórják spóráikat; a túlérett vagy romlásnak induló egyedeket ne szedje le; ha teheti oktassa gyűjtőtársait ezekről a szabályokról és a jó gyakorlatokról.

LEGYEN TEKINTETTEL MÁSOKRA: mindig hagyjon legalább egy termőtestet másoknak is (például fényképészeknek vagy akik a természetet monitorozzák), más fajoknak (pl. rovaroknak), melyek táplálkozásának része lenne a gomba, és hagyjon meg legalább egy termőtestet a gombafaj szaporodása érdekében.

TARTÓZKODJON A HULLADÉKTERMELÉSTŐL: ne szedjen többet, mint amennyire szüksége van; a gomba tisztításakor keletkezett szerves hulladékot szórja szét a gyűjtés területén; hangosan helytelenítse a gombákra káros szennyező tevékenységeket, mint például a kijelölt utakon kívüli futás vagy kerékpározás, olyan erdős területeken, ahol a gombák kedvezően szaporodnak és teremnek.

JÁRULJON HOZZÁ AZ ANYAGIAKKAL IS: ha van lehetősége ismerje el, legalább egy köszönettel a gombagyűjtő területek megőrzéséért a földön gazdálkodókat; ha pedig szükséges, akkor pedig fizessen díjat a földterület kincseinek használatáért.

SEGÍTSE A MEGŐRZÉST: ha kérik, vegyen részt a gombafajok megfigyelésében, valamint lelőhelyük fenntartásában és helyreállításában; ha tud csatlakozzon olyan szervezetekhez, melyek iránymutatóak a lelőhelyek védelmében, és tesznek azok megőrzéséért.

Homoktövis-betakarítás a romániai Sepsiszentgyörgyön

A homoktövis bőtermő, termése sárga bogyó
A homoktövis bőtermő, termése sárga bogyó

Sfântu Gheorghe (Szent György) a Duna torkolatánál található, csak a vízen megközelíthető közösség. A fő iparágat, az eresztőhálós és többbszörös kampós halászatot, a 2006-os, tokhalat érintő tilalom súlyosan érintette. A Danube Delta National Institute (Duna-Delta Nemzeti Intézet) biológusai segítettek a helyieknek egyéb lehetséges, alternatív, vadon található erőforrások megtalálásában. Az egyik lehetőség egy parti cserje, a homoktövis, amelynek bőséges sárga bogyótermése kiválóan felhasználható ételekben, italokban és a hagyományos gyógyászatban.

A nádaratás már gyakorlati helyi iparágnak számít. Úgy érezték, hogy a homoktövis sárga bogyótermése legalább a turistáknak értéket jelenthet a turisztika fejlődő iparágában. A helyi gyerekek vállalták a térképezési feladatot, amelynek során megbecsülték a homoktövis területének nagyságát és ezzel a lehetséges aratáskori értékét. A térképezési és GPS eszközöket a Naturalliance biztosította számukra.

Az iskolások élvezték az erőforrások területének feltérképezését
Az iskolások élvezték az erőforrások területének feltérképezését

Európa-szerte számos projekt juttatja előnyhöz a helyi közösségeket, amelyek segítenek a vadon élő növényfajok megóvásában. Némelyik projektet a vadon élő növények fenntartható használataiként jegyezték be a FairWild (a vadon termő növények akkreditációs programja) tanúsítási rendszerében, amelyet a főbb nemzetközi természetvédelmi szervezetek hoztak létre (jobb klikk a Megvalósítás ötletei-re). A Sfântu Gheorghe-i projekt egy új siker lehet, azonban ez még nem biztos. Bármi lesz is azonban a homoktövissel kapcsolatos gazdasági eredmény, egy biztos, a helyi gyerekek más szemmel tekintenek erre a tövises növényre.

 
Az interneten
támogatói
TESS logó Game and Wildlife Conservation Trust logó Anatrack Kft. logó Tero Consulting logó COUNT Partner International Union for Conservation of Nature logó