Culegerea: Bune practici

Culegerea ciupercilor în Europa și fructelor de pădure în Romania

Codul de Conduit European pentru culegerea ciupercilor

Suficient pentru cină.
Suficient pentru cină.

A mânca ciuperci este a mânca la cea mai veche masă de pe Pământ. Evoluția ciupercilor sa separat de animale, cu care sunt rude mai apropiate decât plantele, în urmă cu un miliard de ani și ciupercile au fost probabil primele ființe complexe de pe uscat. Într-adevăr, viața ciupercilor suportă o mare parte din ceea ce ne bucura, prin reciclarea nutrienților, sporind creșterea plantelor și ca drojdii utilizate pentru pâine și alcool.

Dumneavoastră, care adunați ciuperci sălbatice sunteți mult mai mulți în Europa decât cei care se bucura de resursele sălbatice prin vânătoare sau pescuit. Puteți fi foarte importanți pentru menținerea și refacerea bogățiilor naturii, dacă sunteți atenți cu alții care beneficiază de ciuperci, mai ales dacă vă alăturați în activități de conservarea și restaurarea a habitatelor care vă oferă plăcerea dumneavoastră.

Convenția de la Berna a Consiliului Europei a creat o Cartă pentru Culegerea Ciupercilor și Biodiversitate, a cărei anexă este parte. Convenția de la Berna a fost asistată de către Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (www.iucn.org); întreaga Cartă, pentru consiliere și link-uri către organizațiile utile pot fi găsite la www.naturalliance.eu. Ca un minim, vă rugăm să citiți și respectați următorul simplu Cod de Conduită.

NATURA, OAMENII ȘI BUCURIA PE TERMEN LUNG A DUMNEAVOASRTĂ VA FI ÎMBUNĂTĂȚITĂ DACĂ DUMNEAVOASTRĂ:

IDENTIFICAREA CIUPERCILOR: ia un ghid de teren și cunoaște speciilor protejate, precum și pe cele toxice; nu culege ceea ce nu se poate identifica; culege speciile care sunt pe plan local comune de preferință față de cele rare.

RESPECTĂ REGLEMENTĂRILE: fii conștient și respect zonele în care este interzis culesul, zone care pot fi necesare în cazul în care densitatea populației umane este mare; consultă administratorii de terenuri, în special în rezervele naturale.

RESPECTĂ NATURA: respectă necesitatea de a lăsa solului și frunzele căzute nederanjate; permite ciupercilor de a deschide și elibera spori; lasă pe cele trecute pentru binele lor; învață pe alții să folosească aceste reguli și alte cele mai bune practici.

ALTELE CONSIDERAȚII: lăsați întotdeauna un corp fructifer pentru cei care vin după tine (de exemplu fotografi și celor care monitorizează speciile), pentru alte specii care au nevoie de hrană (de exemplu, insecte) și pentru reproducere ciupercilor ..

EVITĂ RISIPA: nu culege mai mult decât aveți nevoie; nu lăsa resturi de ciuperci când culegi; descurajează pe alții să facă distrugeri inutile ciupercilor, cum ar fi piste de alergare, ciclism și echitație în pădure, unde cresc ciupercile.

PLATEȘTE ÎN FELUL TĂU: recompensează proprietari, cu mulțumiri sau cu un mic cadou, pentru conservarea habitatelor de care beneficiezi; dacă este necesar, plătește taxe sau fă alte contribuții.

AJUTA LA CONSERVARE: ajută la monitorizarea și refacerea ciupercilor și a habitatelor lor, dacă ești solicitat; dacă este posibil, aderă la organizații care oferă îndrumare și organizează acțiuni de conservare.

Recoltarea cătinii albe la Sfântu Gheorghe în România

Catina albă este un producător prolific de fructe galbene
Catina albă este un producător prolific de fructe galbene

Sfântu Gheorghe (Saint George) este o comunitate la gura de vărsare a Dunării, care poate fi atinsă numai pe calea apei. Principalul sector economic al pescuitului cu ohane şi carmace a fost grav afectat de prohibirea pescuitului sturionilor pe 10 ani începând cu anul 2006. Biologii de la Institutul National Delta Dunării-au ajutat localnici să găsească posibile resurse alternative sălbatice. O posibilitate este un arbust de coastă, cătina albă, care produce fructe copioase galbene utilizate în produsele alimentare, bauturi si medicina traditionala.

Recoltarea stufului este deja o practică industrială locală, şi s-a considerat că fructele de cătină albă ar putea avea o valoare, cel puţin a fi utilizate pentru a îmbunătăţi experienţa vizitatorilor în industria turismului în curs de dezvoltare.Copii locali, prin urmare, au intreprins un proiect de cartografiere de estimare a suprafeței de acoperire cu cătină albă şi, prin urmare, valoarea de recoltă potenţială, folosind cartografiere şi facilităţile GPS disponibile de la Naturalliance.

Copiii de şcoală s-au bucurat de cartografierea întinderii resursei
Copiii de şcoală s-au bucurat de cartografierea întinderii resursei

Multe proiecte din Europa aduc beneficii pentru comunităţile locale, care ajuta la conservarea speciilor sălbatice de plante. Unele dintre acestea sunt înregistrate ca utilizări durabilă a plantelor sălbatice într-o schemă de certificare FairWild stabilite de către unele organizaţii internaţionale de conservare majore (click dreapta pentru Idei de producţie). Proiectul de la Sfântu Gheorghe poate sau nu poate deveni un nou succes. Cu toate acestea, indiferent de rezultatele economice cu cătina, toţi copiii locali se vor uita acum cu un nou respect şi apreciere la acest spinos arbust.

 
Pe internet
este susținut de
TESS Logo Game and Wildlife Conservation Trust Logo Anatrack Ltd Logo Tero Consulting Logo COUNT Partner International Union for Conservation of Nature Logo