Μελισσοκομία: Καλές πρακτικές

Μελισσοκομία: μια αειφόρος χρήση της άγριας ζωής με ευρύτερες επιπτώσεις

Η επικονίαση από έντομα είναι απαραίτητη για τη διατήρηση του πλούτου της φύσης. Πολλά ανθοφόρα φυτά καθώς και τα ζώα που θρέφουν δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν χωρίς τα έντομα, όπως και πολλές ανθρώπινες καλλιέργειες τροφίμων. Μεγάλο μέρος αυτής της επικονίασης μπορεί να διεξαχθεί από τις μέλισσες. Έτσι, αν και η εξημέρωση των μελισσών παρακινήθηκε από τη συγκομιδή του μελιού και του κεριού τους, η μελισσοκομία έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία.

Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος
Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος

Μια πρόσφατη εξέλιξη είναι ο ρόλος της στην αστική οικολογία. Κυψέλες σε κτίρια μπορούν να δημιουργήσουν μέλι, αν υπάρχει επαρκής οικότοπος στον οποίο οι μέλισσες μπορούν να βρουν τροφή, δίνοντας έτσι ένα κίνητρο βελτίωσης αστικών οικοτόπων. Στην Κοπεγχάγη, ακολουθώντας το παράδειγμα έργων σε πολλές πόλεις στην Ευρώπη, ο Συνεταιρισμός Αστικών Μελισσοκόμων της Κοπεγχάγης ξεκίνησε ένα έργο μετά τη Διάσκεψη για το Κλίμα το 2009 με στόχο την αναβίωση της Δανικής μελισσοκομίας και παρέχοντας απασχόληση. Παράλληλα με την έναρξη της ιστοσελίδας Naturalliance, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος προσχώρησε στο έργο Bybi με τη σύνδεση των γειτονικών κτιρίων τους.

Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας αν γνωρίζετε άλλα παραδείγματα μελισσοκόμων που εργάζονται για τη διατήρηση ή την αποκατάσταση των ενδιαιτημάτων προς ευρύτερο όφελος προκειμένου να ενισχυθεί και η παραγωγή των μελισσοκομικών προϊόντων τους. Θα θέλαμε να παρέχετε στοιχεία όπως "με την αύξηση της έκτασης σε αγριολούλουδα από Χ σε Υ εκτάρια, ο αριθμός των κυψελών που θα μπορούσε να υποστηριχθεί αυξήθηκε από X1 σε Υ1".

 
Στο διαδίκτυο
υποστηρίζεται από
TESS λογότυπο Game and Wildlife Conservation Trust λογότυπο Anatrack Ltd Λογότυπο Tero Consulting λογότυπο International Union for Conservation of Nature λογότυπο