Acvacultura: Bune practici

Zone umede la Harka Gård din Suedia
Zone umede artificiale la Harka Gård
Zone umede artificiale la Harka Gård

Zonă umedă de la Harka Gård în Suedia a fost creată de renumitul profesor biolog Marcström Vidar pentru a aborda o problemă care afectează Marea Baltică. Marea Baltică a fost grav afectat de poluare, inclusiv azot şi fosfor utilizate în agricultură. Pentru a reduce această poluăre, unele cursuri de apă de coastă au fost îndiguite, pentru a permite captarea poluării în zonele interioare. Cu toate acestea, barajele pot dauna migraţiilor multor specii de pești.

Metoda Marcström este de a săpă un canal larg și puțin adânc în paralel cu fluxul principal de apă, cu baraje în amonte, pentru a permite umplerea și la sfârșit pentru a permite golirea. Albia principală poate reține o parte din apă, dar cea mai mare parte a debitului este încetinit pentru a depune azotul și fosforul nutritiv care îmbogățesc vegetație din canal. Condițiile superbe de creștere pentru plante și nevertebrate asociate hrănesc peștii și rațele, iar ambele pot fi recoltate pentru a obține venituri. Mai mult, întregul canal poate fi drenat pentru a elimina vegetația sub formă de compost pentru ferme agricole atunci când devine prea densa.

Zonă umedă este habitatul ideal pentru raţele cu hrănire în zona superficială a apei
Zonă umedă este habitatul ideal pentru raţele cu hrănire în zona superficială a apei

Acestă tehnică de acvacultura este mai flexibilă în exploatare decât multe zone umede naturale. Acesta este cea mai potrivită pentru condiţii foarte plate ce se gasesc doar pe luncile inundabile, deoarece canalul este de doar 40-50 cm adâncime, pentru a maximiza creşterea plantelor. În consecință, acolo unde metoda se poate aplica, autorităţile suedez sunt pregătite să acorde subvenţii de 90% pentru construcţii.

 
este susținut de
TESS Logo Game and Wildlife Conservation Trust Logo Anatrack Ltd Logo Tero Consulting Logo COUNT Partner International Union for Conservation of Nature Logo