Tudomány: Legjobb gyakorlat

Az európai fenntartható használat kutatócsoportja (ESUSG) által tervezett projektek

A tudományban számos mód van arra, hogy a természet sokszínűségét segítsük. A kutatások megmutathatják a természet értékeit, amely ösztönözheti annak megőrzését. A tanulmányok szintén segíthetnek abban, hogy a motivációból a gyakorlatban megvalósuló megőrzés legyen. Az IUCN (Természetvédelmi Világszövetség) ESUSG (európai fenntartható használat kutatócsoport) csoportjának tagjai terveztek ilyen projekteket, hogy felkészüljenek a Naturalliance-re.

Egy helyi angol közösség által feltérképezett élőhelyek (jobbra) és őz (balra)
Egy helyi angol közösség által feltérképezett élőhelyek (jobbra) és őz (balra)

Ezekben a pojektekben, az Európai Bizottság számos országból származó tudós munkáját finanszírozta, hogy együtt dolgozzanak. Egy projekt szerint több mint 30 millióan vesznek részt a természet gazdagságától függő tevékenységben, és költenek legalább évente 40 milliárd eurót horgászatra, vadászatra és madarak megfigyelésére Európában. Egy második projekt szerint még több vidéki lakos gyűjtögeti a természetben található növényeket, megy ki a természetbe túrázni, vagy eteti a vadon élő állatokat, hogy közben megfigyelje őket otthonában (nézze meg a Témakörök oldalt). Az esettanulmányok azt találták, hogy ezeknek az embereknek erős késztetést éreznek a fajok megfigyelésére, illetve a környezetükben található élőhelyek feltérképezésére. Ráadásul azok az országok, ahol a hivatalok számos értékelést végeztek, hogy megakadályozzák a veszélyes, környezetet érő hatásokat, leginkább azok, ahol a vidéki vezetők a természeti erőforrásokban található legtöbb értéket jegyezték fel .

A Naturalliance támogatja az olyan döntéseket, amelyek befolyásolják a természet gazdagságát, és az állampolgári tudományokat, amelyek ezen döntések eredményeit rögzítik. Az információcsere végső soron leginkább a feltérképezésen keresztül történik. Kezdetnek ehhez egy térképezési eszközt kínálunk, valamint linkeket a Gazdálkodás, Horgászat, Természetvédelmi területek, Kormány & Közösségek Lehetőségek oldalán, a kezelők által leghasznosabbnak ítélt 10 olyan modellhez, amelyeket képzés nélkül is tudnak használni. Ám ennél több, mindenki által használható modellt szeretnénk átadni. Ezeket majd a később megjelenő Tudományos lehetőségek oldalon találja meg. Kérjük, segítsen, hogy még több modell kerüljön a TESS adatbázisába. Ehhez talál egy linket alul, valamint egyéb olyan oldalakhoz, amelyek ösztönző hatással vannak a polgári tudományokra.

 
Az interneten
támogatói
TESS logó Game and Wildlife Conservation Trust logó Anatrack Kft. logó Tero Consulting logó COUNT Partner International Union for Conservation of Nature logó