Testmozgás: Legjobb gyakorlat

A természet gazdagsága a golfpályákon

Azokban az országokban, ahol viszonylag kevés természetes vagy természetközeli terület van, a kikapcsolódási célokra fenntartott területek a természet számára is biztosítanak előnyöket. A gyalogosok, futók, biciklisek vagy lovasok által használt útvonalak a vadon élő állatok számára lehetséges folyósokat jelentenek, míg a nagyobb területeken fennmaradhatnak olyan populációk, amelyek egyébként nem tudnának életben maradni.

A golfpályák is biztosíthatnak hasznos természetközeli élőhelyeket
A golfpályák is biztosíthatnak hasznos természetközeli élőhelyeket

A golfpályák tökéletes lehetőséget jelentenek a természetközeli élőhelyek biztosításához. A pályák rendben tartott területe szemet gyönyörködtető, valamint a játék közben felmerülő igényeket is kielégíti. A megműveletlen területeken megfelelő kaszálás vagy legeltetés esetén különösen gazdag növényzet alakulhat ki. A homokgödrökben hüllők és gerinctelenek szaporodhatnak, míg a vizes területeken kis vízi ökoszisztémák alakulhatnak ki. A közeli, lenyírt területek kiváló táplálékforrást jelenthetnek számos madárfaj számára.

Az Amerikai Egyesült Államokban megalakult Audubon Társaság a golfpályák számára létrehozta Cooperative Sanctuary Programját (együttműködő, az élővilágnak menedéket biztosító program), amit már Európában is bevezettek. A portugál Oltavos Dunes-i golfpálya ennek jó példája, ahol az idegen növényfajok megtisztítása után az állóvizek kialakítása és a veszélyeztetett növényfajok helyreállítása volt fontos feladat. Egy másik jó példája lehet ennek a projektnek az ősi Bragança ház birtoka: a Herdade de Roncão d'el- Rei komoly elkötelezettséget érez, hogy pozitív hatást érjen el a közvetlen környezetre és a munkahelyteremtésre.

 
Az interneten
támogatói
TESS logó Game and Wildlife Conservation Trust logó Anatrack Kft. logó Tero Consulting logó COUNT Partner International Union for Conservation of Nature logó