Természetvédelmi területek kezelése: Legjobb gyakorlat

Ökoturizmus a Sooma Nemzeti Parkban, Észtországban
A Soomaa Nemzeti Park területén nincs emberi beavatkozás
A Soomaa Nemzeti Park területén nincs emberi beavatkozás

A védett terület egy olyan terület, amelyet általában az állam vagy egy magánszervezet kezel, hogy ezzel elősegítse a természet sokféleségének fennmaradását. A helyi emberi közösség számára lehetnek a földhasználatot érintő korlátozások, kivéve, ha a terület alkalmatlan mindenféle hasznosításra. De még így is gyakran szükséges a helyi közösség segítsége, legalább a korlátozások tiszteletben tartása és esetenként a védett terület kezelésében való közreműködés terén. A közösség támogatásának elnyeréséhez a legjobb gyakorlat felöleli azt is, hogy a közösség számára új, kedvező lehetőséget találjanak.

A védett területek az ökoturizmuson keresztül is előnyösek lehetnek, hiszen szükség lehet a közelben vendégházakra és szállodákra. Az étkezési lehetőséget biztosító és információszolgáltató látogatóközpontok munkahelyeket teremthetnek. A turizmusban azonban körültekintő irányításra van szükség, ha nem csupán a megnövekedett látogatói létszám okozza az eróziós és zavarási problémákat.

A kenuzás csöndes, szennyezés nélküli kikapcsolódást biztosít
A kenuzás csöndes, szennyezés nélküli kikapcsolódást biztosít

A észt sooma szó mocsaras területet jelent. A Sooma Nemzeti Park a legjobb gyakorlatok egyik legjobb példája, de nem csak azért, mert számos módját biztosítják annak, hogy a turisták jól érezzék magukat, például nyári kenuzások vagy téli ülőszánozások alkalmával, hanem egy helyi támogató hálózat, a "Sooma barátai" létrehozása miatt is. Ez a hálózat segítséget nyújt a különleges tulajdonságok megőrzését szolgáló területkezelésben, valamint a megőrzés továbbfejlesztésére, és a védett terület helyi értékére vonatkozóan is újító ötleteket biztosít.

 
Az interneten
támogatói
TESS logó Game and Wildlife Conservation Trust logó Anatrack Kft. logó Tero Consulting logó COUNT Partner International Union for Conservation of Nature logó