Sporthorgászat: Legjobb gyakorlat

Sporthorgászaton keresztüli megőrzés Hollandiában

A természet gazdagságának helyreállításához szükséges kutatások és a szervezetek finanszírozásának egyik kihívása, hogy a helyreállításhoz vezető út minden egyes lépése nagyon sok embernek szolgálhat előnyökkel, de csak kevés előnnyel szolgál egy-egy embernek. Összegyűjthetők vajon a kis hozzájárulások a megőrzéshez vezető egyes lépcsőfokokon?

A
A "Sportvisserij Nederland" által végzett kutatás, oktatás és helyreállítás

A holland kormány megtalálta a módját, hogy a kb. 2 millió horgász hogyan működhetne közre a belvízi halászat helyreállításában. A 18 éven felüli horgászokat 40 eurós éves díj, horgásztársasághoz történő befizetésére kötelezték. Mintegy 550 000 horgász fizette be a díjat, amelynek egy részét (évi 7 millió euró) a Sportvisserij Nederland szervezet kapja. A Sportvisserij Nederland szervezet a kormány sporthorgászatért felelős igazgatási szervezetét kapcsolja össze a magán horgász-klubokkal. A szervezethez utalt összeg a mintegy 40 főből álló ökológus és hidrológus kutató-, mérnök- és oktatógárda foglalkoztatásához elegendő, akik azon dolgoznak, hogy helyreállítsák a holland vízi élővilág erőforrásait, valamint hogy okítsák a sporthorgászokat. Ezen utóbbi cél megvalósításához a Sportvisserij Nederland a Hét Visblad címmel havilapot ad ki a sporthorgászok számára, illetve ugyanezen című negyedévente megjelenő lapja a kutatók és halgazdálkodók számára készül, saját televíziós programja pedig a Vis TV nevet viseli.

Hollandiában a közel félmillió fiatal sporthorgásznak 30%-a lány
Hollandiában a közel félmillió fiatal sporthorgásznak 30%-a lány

A sok gát olyan problémát jelent Hollandiában, amellyel folyamatosan foglalkozni kell. A gátak a vízáramlást szabályozzák, ugyanakkor a halaknak akadályt jelentenek az ívási időszakban. Sok hal vándorol, hogy ikráit olyan területen rakja le, amely élelemben gazdag, valamint biztonságos a kis halaknak is. A lazac nagy távolságot tesz meg az ívási időszakban, sok más fajnak azonban kis távolságot kell megtennie. Ezen új szervezet, amelynek a munkája, hogy lehetővé tegye a halak vándorlását a különböző vízszinteken keresztül, létrehozta az új turbinák iparágát, amely a halak veszélyeztetése nélkül fejleszti az áramot.

 
Az interneten
támogatói
TESS logó Game and Wildlife Conservation Trust logó Anatrack Kft. logó Tero Consulting logó COUNT Partner International Union for Conservation of Nature logó