Sporthorgászat

Kifogott ragadozó (rádiós megjelölés céljából)
Kifogott ragadozó (rádiós megjelölés céljából)

A történelem korai időszakában az emberi közösségek a folyók mentén telepedtek le, feltételezhetően azért, hogy kihasználják a vizek gazdagságát. 19% és 50% közötti azoknak a felnőtteknek az aránya, akik időnként elmennek horgászni a 3 legészakabbra fekvő európai országba. Az EU tagállamain belül ez az arány 5% körüli. Egy nemrégiben készült tanulmány szerint azokban az európai országokban van a legtöbb horgász és vadász, ahol a fajok védettségi foka a legmagasabb, sok a vizes terület és magas a GDP. Ez részben talán annak köszönhető, hogy a helyi környezeti értékeléseket a nem kormányzati szervezetek befolyásolták leginkább, azokban az országokban, ahol a legtöbben horgásznak. A felmérések azt is kimutatták, hogy a horgászok az élőhelykezelésen keresztül ökológiai előnyt, valamint a 19 milliárd eurós évenkénti horgászati kiadásaikkal gazdasági hasznot biztosítanak.

A horgászok sok ismerettel és motivációval rendelkeznek, hogy megosszák ezeket az ismereteket az érdekeltekkel az ipar, a lecsapolások és a felelőtlen földhasználat által károsított folyók, tavak és tengerek helyreállítása érdekében. Az együttműködés elősegítése érdekében a Naturalliance szervezetei az Egyesült Nemzetek és az Európa Tanács (amely az összes európai országot képviseli) szerveit segítik a Rekreációs Horgászat és Biodiverzitás Chartájának megszerkesztésében.

LEGJOBB GYAKORLAT. A Holland kormány kezdeményezése az első példánk arra, hogyan lehet a horgászatból a legtöbbet kihozni a természet gazdagságának megőrzéséért és helyreállításáért.

MEGVALÓSÍTÁS. Ahhoz, hogy segítsük a horgászok érdekeinek elismerését, a Naturalliance megpróbál útmutatót adni a horgászati célú halgazdálkodásnak oly módon, amely előnyös a vízrendszer és az emberi társadalom számára egyaránt.

PROBLÉMAMEGOLDÁS. A vízfelhasználás akár emberi fogyasztásról, akár öntözésről, energiatermelésről vagy kikapcsolódásról van szó, verseng a horgászattal, ezért a mindenki számára optimális megoldás megtalálása az egyik fő célunk.

TÉRKÉPEZÉS. A halak mozgásának megértését segítő program a Naturalliance-en belül került kifejlesztésre. Olyan fejlesztéseket keresünk, amely megmutatja, hogy milyen élőhelyek biztosítják leginkább a halak szaporodás, búvóhely és táplálék iránti igényeit.

REGISZTRÁLJON, segítsen, hogy segíthessünk, hogy:

• A vízi erőforrásokkal a halak, valamint a szélesebb társadalom szükségleteinek és kikapcsolódási igényeinek megfelelően gazdálkodjon;
• Kiegyensúlyozza a horgászat és a kereskedelmi halászat szükségleteit és igényeit;
• Visszanyerjék a tavak, folyók és tengerek egészséges halállományait.

Regisztrációja után kitöltheti FELMÉRÉSÜNKET, és elmondhatja, milyen információkra van leginkább szüksége.

 
támogatói
TESS logó Game and Wildlife Conservation Trust logó Anatrack Kft. logó Tero Consulting logó COUNT Partner International Union for Conservation of Nature logó