Méhészet: Legjobb gyakorlat

Méhészet: az élővilág fenntartható használatának szélesebb körű hatásai

A rovarok beporzó tevékenysége alapvető fontosságú a természet gazdagságának fenntartásához. Sok virágos növény és őket fogyasztó állat, de az emberek által termesztett növények is elpusztulnának a rovarok nélkül. A beporzás nagy részét a méhek végzik. Így, habár a méhek háziasítását a mézhez és a méhviaszhoz való hozzáférés ösztönözte, a méhészetnek, a méhek tartásának még nagyobb jelentősége van.

Európai Környezetvédelmi Ügynökség
Európai Környezetvédelmi Ügynökség

A méhészet újabb fejlődési irányát a városi ökológia jelenti. Az épületeken található méhkasokban is képesek mézet előállítani, ha van megfelelő élőhely, ahol találnak maguknak élelmet. Ez a megoldás kedvező a helyi élőhelyek számára, amelyek más fajoknak is kedvező feltételeket jelentenek, ráadásul a városi élelmiszerhálózat fejlesztésében is jelentős szerepet játszik. Koppenhágában, számos európai város vezető projektjei után, a Koppenhágai Méztermelők Szövetsége a 2009-es Klímakonferencia után belekezdett egy projektbe, azzal a céllal, hogy újraéleszti a mézipart és munkahelyeket teremt. A Naturalliance weboldal elindításával egy időben az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) hozzájuk kapcsolta a BYbi elnevezésű projektet a közeli épületekben.

Kérjük, lépjen kapcsolatba velünk, ha ismer olyan méhészeket, akik megőrzik vagy helyreállítják a nagyobb természetvédelmi haszonnal bíró élőhelyeket, a nagyobb méhészkedésből eredő haszonért. Adatokat szolgáltatnánk, mint például a vadvirágos terület X ha-ról Y ha-ra történő növelésével a méhkasok száma X1-ről Y1-re növekszik, ez pedig előnyös.

 
Az interneten
támogatói
TESS logó Game and Wildlife Conservation Trust logó Anatrack Kft. logó Tero Consulting logó COUNT Partner International Union for Conservation of Nature logó