Kutyatartás: Legjobb gyakorlat

Kutyakiképzés szürke foglyokkal Olaszországban és Horvátországban
A nyeremények erős motivációt jelentenek a versenyeken való részvételre, amelyek a megőrzést szolgálják
A nyeremények erős motivációt jelentenek a versenyeken való részvételre, amelyek a megőrzést szolgálják

A szürke fogoly egy vadon élő madárfaj, amely számára a gabonatermesztés számos előnyt nyújtott, naponta százával vadászhatták le őket a sportvadászok. Kutyákat használtak a meglőtt foglyok megtalálására, de a legnagyobb előnyt a kutyák solymászatra történő betanítása jelentette, ahol is a kutyáknak különösen engedelmesnek kellett lenniük.

Habár az intenzív mezőgazdasági termelés különösen rossz a fogoly számára. A gazdálkodók úgy is kezelhetik területet, hogy ezzel segítsék a foglyok fennmaradását (valamint számos más növény- és állatfajét is), ha a gazdálkodásból származó bevételcsökkenést kompenzálják. Az olaszországi Udine-ben, a helyi közösség együttműködött a földtulajdonosokkal. A foglyok megőrzése érdekében három földterületet hoztak létre. A legjobb élőhelyekkel rendelkező legbelső területen a foglyokat a kutyák képzésére használják, azonban a kutyák nem foghatják meg őket. A középső területen a gazdálkodókat a solymászok kompenzálják, akiktől egy fogoly elfogása is nagy teljesítmény. A legkülső zónában szabad a fogolyvadászat.

Szagot fogó kutya próbavadászaton a horvátországi Zadar-ban
Szagot fogó kutya próbavadászaton a horvátországi Zadar-ban

Zadarban, az Adriai-tenger partján, még a vadászkutyák próbavadászata is elegendő bevételt jelent, hogy biztosítsák a szürke fogoly megőrzését. Olaszországból, Franciaországból és Spanyolországból érkező kutyatulajdonosok napi 90 eurót fizetnek a kutyakiképzőknek, hogy felkészítsék vadászkutyájukat a versenyekre. A próbavadászatok 20 napig tartanak, napi 35 euró a részvételi díj. Naponta több mint 200 kutya vesz rész az eseményen, ami mindezeken túl jelentős bevételt jelent a helyi szállodáknak és éttermeknek.

 
támogatói
TESS logó Game and Wildlife Conservation Trust logó Anatrack Kft. logó Tero Consulting logó COUNT Partner International Union for Conservation of Nature logó