Kormány: Legjobb gyakorlat

Az Európa Tanácstól származó biodiverzitási okirat
Az Európa Tanács épülete Strasbourg-ban
Az Európa Tanács épülete Strasbourg-ban

A biológiai sokféleségről szóló egyezmény útmutatást ad a megőrzésre irányuló ökoszisztéma-alapú megközelítésre. A "Malawi elvek" szerint az embereket az ökoszisztéma részeként kell kezelni, mivel "mind együtt vagyunk benne". A biológiai sokféleségről szóló egyezményben szintén megtalálhatóak az Addis Ababa elvek és iránymutatások a fenntartható használaton keresztüli megőrzésre. Azonban komoly szakadék tátong a nemzeti törvények, rendeletek és ösztönzők, valamint a nemzetközi irányelvek között.

Az Európa Tanács áthidalta ezt a szakadékot a Berni Egyezmény az európai, vadon élő élővilág és a természetes élőhelyek védelméről szóló egyezménnyel. Felismerték, hogy mind a kormányoknak, mind a polgároknak szükségük van útmutatókra, amelyben segítséget kapnak a megőrzésre vonatkozóan. Létrehozták a Charta-kat, amelyek a felelősséget mind a vezetőkre, mind pedig a 'vezetettekre' helyezik.

A vadászatról és biodiverzitásról szóló európai charta 2007-es elfogadása után, a kikapcsolódási célú halászat és biodiverzitás charta-ját is elfogadták 2010-ben. Az említett charta-k szövegét a jobb oldalon található, Megvalósítási Ötletek fülre kattintva tekintheti meg. Jelenleg, a vadon termő gombák és növények gyűjtésén keresztüli megőrzésről szóló charta készül.

 
Az interneten
támogatói
TESS logó Game and Wildlife Conservation Trust logó Anatrack Kft. logó Tero Consulting logó COUNT Partner International Union for Conservation of Nature logó