Kertészkedés: Legjobb gyakorlat

A Londonon átívelő virágfolyosó
Az utak széle - megfelelő kezelés esetén - kiváló élőhelyet jelenthet a vadvirágoknak
Az utak széle - megfelelő kezelés esetén - kiváló élőhelyet jelenthet a vadvirágoknak

A vadon élő virágok, habár jellemzően vidéki területeken találhatók, a városok számára is jelenthetnek előnyöket. A madarak és hüllők táplálékát jelentő gazdag rovarvilág kialakulásához a hozzá kapcsolódó vadon élő növényvilág szükséges, mivel a mozgékony fajok könnyen eltűnhetnek a kicsi, elszigetelt területekről. Az ilyen jellegű kapcsolat fontos lehet az intenzíven művelt vidéki területeken. A vadon élő növényekből álló sávok, akár kertekben, városi tereken, utak mentén vagy vidéki ösvények mentén ilyen kapcsolatot jelentenek, ráadásul szépek, amelyek vonzzák a tekintetet.

A 'virágfolyosó' (River of Flowers) közösségi projektként indult, az Archway Gyógynövény Klinika vezetésével. Céljuk az volt, hogy London északi részén egy olyan ’virágfolyosót’ vagy ’beporzási patakot’ hozzanak létre, amely a városban megfelelő életteret jelent a beporzó rovaroknak, méheknek, lepkéknek és zengőlégyféléknek, valamint lehetővé teszi az eredetileg vadon élő növények túlélését. A projekt kezdete óta a virágfolyosó számos más, London-szerte található városi 'rét’ kialakításában szerepet vállalt.

Ez részben közvetlenül valósult meg az Urban Meadows Floral Bank (városi rétek virágbank) közreműködésével. A 'virágfolyosó' azonban más területen is sikeres, nevezetesen helyi és országos természetvédelmi és egyéb civil szervezetekkel történő kapcsolatépítés terén. A növekvő élelmiszerigénnyel kapcsolatos projektek is bekapcsolódtak, hiszen a vadon élő növények a termesztett növényekkel együtt is termeszthetők, amik szintén vonzzák a beporzó rovarokat és állatokat, amelyek a kertekben pusztító rovarkártevőket fogyasztják. A weboldalon további ösztönzők is találhatók, beszélgetések, tanácsadói oldal, vadvirágokkal kapcsolatos workshop-ok és egyéb események.

 
Az interneten
támogatói
TESS logó Game and Wildlife Conservation Trust logó Anatrack Kft. logó Tero Consulting logó COUNT Partner International Union for Conservation of Nature logó