Gyűjtögetés

A rókagomba Európa legkedveltebb gombája?
A rókagomba Európa legkedveltebb gombája?

Az emberi evolúció során, mielőtt a vadászathoz és halászathoz szükséges feltételek adottak lettek volna, a növények és kisebb álltok gyűjtőgetése volt jellemző. Az Naturalliance szervezetei által végzett kutatás kimutatta, hogy a vidéki háztartások mintegy fele gyűjtöget. Ennek ellenére az erre fordított összegek éves szinten nem haladják meg a 30 eurót, 100 euró felett pedig szinte senki nem költ. Ennek a csoportnak a nyeresége tehát lehet, hogy összességében a legnagyobb, egyénileg azonban a legkevesebbet költik azok közül, akik élvezik a természet gazdagságának előnyeit. Ez társadalmi-ökológiai tragédiát okoz. Egyrészről több európai gyereket kezd érdeklődni a természet gazdagsága a vadvirágok, vadgyümölcsök, vadon található diófélék, erdei gombák vagy tűzifa gyűjtése során, mint bármely más úton. Másrészről a tulajdonosok nem kapnak azért semmit cserébe, hogy mások ilyen módon használják a földjüket, így ösztönző erő sincs ezen források megőrzésére. Ezek a csoportok valószínűleg üzemanyagra költik a legtöbbet, hogy otthonuktól távol találják meg azokat az erőforrásokat, amelyeket otthagytak!

A Naturalliance egyik legfontosabb célkitűzése, hogy segítsen a gyűjtőgetőknek abban, hogy a helyi erőforrások hasznát kihangsúlyozzák. Hogyan tudja a vadon termő növényeket legkönnyebben újratelepíteni, a gombát bevinni egy új ültetvénybe vagy arra ösztönözni a földtulajdonosokat, hogy vadon termő gyümölcsösöket telepítsenek a földjeikre? Az Ön segítségével a tudományos kutatások eredményeit is felhasználva (pl. a gomba gyakran hasznos egy telepített fa számára), célunk egy, ezt a területet és más fontos kérdésköröket is átfogó útmutató fokozatos létrehozása. Az Naturalliance is az Európa Tanács által elfogadott Berni Egyezmény (a gombagyűjtés és biodiverzitás chartájáról) szellemében tevékenykedik.

A LEGJOBB GYAKORLAT. Megállapítva

MEGVALÓSÍTÁS. Az Naturalliance olyan szervezetek weboldalára vezet el, melyek a vadon élő növény- és állatvilág újratelepítésére, valamint a termék fenntartható használatára szakosodtak.

PROBLÉMAMEGOLDÁS. Az Naturalliance célja olyan csoportok támogatása, akik a gyűtögetőknek tudnak segíteni, például a fogyasztható és mérgező fajok felismerésében.

TÉRKÉPEZÉS. A fajok részletes feltérképezését össze lehetne kapcsolni modellekkel, hogy előre kiszámítsák, hogy minek kellene történnie és mit szükséges újratelepíteni. A helyreállító munkák is biztosíthatnak előnyöket, ha egy közösségből sokan részt vesznek benne, térképező szoftvert használva a felmerülő ötletekhez.

REGISZTRÁLJON, segítsen, hogy segíthessünk, hogy:

• Kiderítse, hogyan milyen előnyöket biztosít a vadon élő fajok újbóli megtelepedése a földtulajdonok és a szélesebb közösség számára;
• Megossza tapasztalatait és szerezzen ismereteket másoktól;
• Megismerje a fogyasztható, a fogyasztásra nem alkalmas és védett fajokat;
• Összehasonlítsa azt, ami most van, azzal, ami lehetne.

Regisztrációja után kitöltheti FELMÉRÉSÜNKET, és elmondhatja, milyen információkra van leginkább szüksége.

 
támogatói
TESS logó Game and Wildlife Conservation Trust logó Anatrack Kft. logó Tero Consulting logó COUNT Partner International Union for Conservation of Nature logó