Erdészet: Legjobb gyakorlat

A német arany és a 'fán kívüli erdei termékek'

Erdészettel kapcsolatos legjobb gyakorlat választásakor két nagyon jó példa közül kellett volna választanunk, de nem tudtunk, ezért egyéb ötletekkel együtt olvashatja az említett kettőt.

50 éves bükkfa-állomány
50 éves bükkfa-állomány

Az intenzív erdőgazdálkodásban egy vagy két fafajból álló egykorú faállomány kialakítására törekszenek, ám ezek általában túl kicsi életteret és túlélést biztosítanak a legtöbb vadon élő állatfaj számára. Emellett termelési költségek is felmerülnek, például a generalista ragadozók hiánya miatt tömegesen megjelenő rovarkártevők miatt. A rovarkártevők elleni védekezésnek azonban előnyei is vannak. A szürke mókus például a fiatal bükkfák kérgét lehántja a vegyes erdőkben és ezzel a bükkfák pusztulását okozza, de nem bántja az elszigetelten álló bükkfaállományt, mivel itt kevés egyéb élelmet talál.

A bükkfaállomány sokfélesége annak korosodásával növekszik, de a fageszt színe korral az egységes fehér színről egyre sötétebbé válik. Éppen emiatt ösztönzik a 100-120 éves fák kitermelését, hogy elkerüljék a "nem standard" fától való eltérés miatti bevételkiesést. A sötétebb fából készült csodálatos bútorok árai miatt azonban, különösképpen a kiváló minőségű 'German Gold - német arany' bútoroké a Közel-Keleten, megnövekedett az igény a színesebb, idősebb fák iránt Németország nyugati részén, például Saar-Hunsrück-ben és Westeifelben.

Gyümölcsök és gombafajok, mint nem faanyagú erdei termékek Svédországban
Gyümölcsök és gombafajok, mint nem faanyagú erdei termékek Svédországban

Az új piacokat teremtő értékek a faállományok természetbarát kezelésének ösztönzésére irányuló legjobb gyakorlat egy példája. Egy másik, hogy a meglévő 'nem faanyagú erdei termékek' piaci értékéről való ismeretet növeljék. A Világbank felmérte az ilyen jellegű termékek értékét a Mediterrán térségben, és a tűzifa, a parafa, a takarmány, a gombafajok, a méz és egyéb, nem faanyagú erdei termékek értékét átlag 41 euró/ha értékűnek becsülte a Dél-európai országokban. A termékek kikapcsolódási célú hasznosításának, különösen a vadon élő állatok kikapcsolódási célú használatának lehetőségével ezen értékek növekednének. A kihívás az, hogy ezen előnyökből származó, földhasználó számára legjobb ár-értéket a helyi közösségek is megkapják.

 
Az interneten
támogatói
TESS logó Game and Wildlife Conservation Trust logó Anatrack Kft. logó Tero Consulting logó COUNT Partner International Union for Conservation of Nature logó