Az invazív fajok kezelése: Legjobb gyakorlat

A nem őshonos fajok eltávolításához szükség van a tudomány és a közösség támogatására

A rossz igazolása: A szürkemókus eltávolítása, a vörös mókus visszatelepülése érdekében.

Az olyan fiatal bükk, melynek a törzséről a szürkemókus lehántotta a kérget elpusztul.
Az olyan fiatal bükk, melynek a törzséről a szürkemókus lehántotta a kérget elpusztul.

Az észak-amerikai szürkemókus sikeresen hódította meg az Egyesült Királyság nagy részét, és jelenleg Svájc és Franciaország felé terjeszkedik egy szerencsétlen olasz telepítés miatt. Ez az invaziv faj olyan mértékben el tud szaporodni, hogy a kéreghántása miatt elpusznak a fiatal bükkösök és tölgyesek. Sőt mi több, versenytársként a fertőzések következtében ki is szorította az őshonos eurázsiai vörös mókust is. Kezdetben azt hitték, a vörös mókus visszatelepítése előőt a fertőzés kockázata miatt (ami a vörös mókusra veszélyes, de a szürkemókusra nem) kell a szürkmókusokat nagy területekről kell eltávolítani; és és, hogy ez a kipusztítás társadalmilag nem lenne tolerált beavatkozás.

A kutatások alapján azonban kiderült, hogy a szürkemókusok közott a fertőzések előfordulása alacsony állománysűrűség esetén ritka. Ez azt jelenti, hogy a vörös mókusok száma gyorsan helyre állhat, ha a szürkemókusok száma egy adott területen jelentősen lecsökken. Ezen túl, ha a helyi lakosság részletes és pontos információkat kap ezekről a tényekről, akkor könnyebben lehet információkat szerezni a megmaradt utolsó, veszélyt jelentő a szürkemókusokról. A gondos kutatás és az eredmények következetes ismertetése az érintett, helyi lakosok között lehet a legtöbb invazív faj elleni harc kulcsa.

Bíbor nebáncsvirág vagy ártéri japánkeserűfű?

A bíbor nebáncsvirág könnyen kiásható a talajból, ez egy jó közösségi természetvédelmi projekt lehet. Az ártéri japánkeserűfű viszont nagyon mélyen gyökeredzik és ellenáll a legtöbb gyomírtónak, a Dow Chemicals által gyártott ICADE kivételével.

 
Az interneten
támogatói
TESS logó Game and Wildlife Conservation Trust logó Anatrack Kft. logó Tero Consulting logó COUNT Partner International Union for Conservation of Nature logó