Akvakultúra: Legjobb gyakorlat

Vizes élőhelyek a svédországi Harka Gård-ban
Mesterségesen kialakított mocsaras terület Harka Gård-ban
Mesterségesen kialakított mocsaras terület Harka Gård-ban

A svédországi Harka Gård-ban található vizes élőhelyeket a híres vadbiológus, Vidar Marcström professzor hozta létre, hogy ezzel kezelje a Balti-tengert érintő problémát. A Balti-tengert erősen érintette a szennyezés, beleértve a mezőgazdasági területekről belekerülő nitrogént és foszfort. Ezen szennyezés csökkentése érdekében néhány part menti folyón gátat emeltek, hogy a szennyezés ne érintse a tengert. A gátak azonban számos halfaj vándorlását akadályozzák az ívási időszakában.

A Marcström módszer során kiástak egy széles és sekély csatornát a fő vízáramlással párhuzamosan, gátakkal az elején a feltöltés, valamint a végén a leengedés miatt. A főfolyás némi vizet visszatarthat, de az áramlást lassítják, hogy a nitrogén és a foszfor leülepedjen, ahol a csatorna növényzetének tápanyagát biztosítja. Ez remek növekedési feltételeket biztosít a növényeknek és a hozzájuk szorosan kapcsolódó gerinces élőlényeknek, amelyek mind a halak, mind a kacsák táplálékát jelentik, amelyek lehalászása, illetve vadászata a bevételeket növelik. A csatorna vize ráadásul elvezethető, így szabaddá válik az ottani túl sűrűvé váló növényzet, ami aztán mezőgazdasági komposztként felhasználható.

A vizenyős területek ideális élőhelyet jelentenek a récéknek
A vizenyős területek ideális élőhelyet jelentenek a récéknek

Ez az akvakultúra-módszer rugalmasabban használható, mint több vizenyős terület. Ez a legalkalmasabb az ártereken jellemző nagyon lapos feltételek esetén, mert a csatorna csak 40-50 cm mély, amely lehetővé teszi a növények növekedésének maximális kihasználását. Ahol a rendszer alkalmazható, ott a svéd hatóságok 90%-os támogatást adnak a kiépítésre.

 
támogatói
TESS logó Game and Wildlife Conservation Trust logó Anatrack Kft. logó Tero Consulting logó COUNT Partner International Union for Conservation of Nature logó