Akvakultúra

A tengeri haltenyésztés Európaszerte elterjedt
A tengeri haltenyésztés Európaszerte elterjedt

A szárazföldek és vizek jellemzőit kombináló vizes területek az esőerdőkkel versengenek, mint a legtermékenyebb természeti rendszerek. A fajok védettségi helyzete azokban az európai országokban a legerősebb, ahol a legtöbb vizes terület található. A vizes területek az árvizek mértékének csökkentésében is jelentős szerepet játszanak. Európa vizes területeinek közel fele azonban az elmúlt évszázadban elveszett.

Az akvakultúra, mint például a haltenyésztés a kis kiterjedésű vizes területek létrehozását is felölelheti, amely vizes területek sokkal inkább előnyösek bizonyos fajoknak, mint a kívánt növénytermesztésnek. A modern technológia azonban lehetővé teszi a haltenyésztők számára a tenger egyes területeinek elkerítését. Habár az intenzív partmenti haltenyészetek társadalmi és gazdasági előnyöket biztosíthatnak, mégis kihívást jelent számukra, hogy a vadvilágot is megőrizzék.

LEGJOBB GYAKORLAT. Egy svédországi kezdeményzés jól példázza, hogy a mesterséges vizes területek hogyan képesek felfogni a mezőgazdasági területekről lefolyó vizet, ami előnyös mind a horgászat, mind a vadászat számára.

MEGVALÓSÍTÁS. A Naturalliance összegyűjti a gazdasági ösztönzőkről és módszerekről szóló információkat a vizes területek helyreállításához.

PROBLÉMAMEGOLDÁS. Hogyan tud az akvakultúra a megőrzés számára előnyöket biztosítani?

TÉRKÉPEZÉS. A vizes területek feltérképezése fontos az árvíz elleni védekezéshez, ráadásul a vizes területek olyan tulajdonságairól is kaphatunk információkat, amelyek a legnagyobb segítséget jelentik a természet gazdagságának megőrzéséhez.

REGISZTRÁLJON, segítsen, hogy segíthessünk, hogy:

• Olyan vizes területeket hozzon létre és kezeljen, amelyek előnyösek a foglalkoztatás, kikapcsolódás és természetvédelem számára;
• Nőjön a vizes területek értékének ismerete a környezeti biztonságért;
• Ösztönözze a vízi erőforrásokkal való fenntartható gazdálkodást.

Töltse ki KÉRDŐÍVÜNKET, hogy elmondja, milyen információkra lenne leginkább szüksége.

 
támogatói
TESS logó Game and Wildlife Conservation Trust logó Anatrack Kft. logó Tero Consulting logó COUNT Partner International Union for Conservation of Nature logó