A természet megfigyelése: Legjobb gyakorlat

Tengeri teknőcök Törökországban
Turisták és teknősök
Turisták és teknősök "megfelelő parthasználata" a partot az Olimpos-Beydağları Nemzeti Parkban található Çıralı-ban

Amint a Földközi-tenger partján történő kikapcsolódás népszerű vált, a teknősök számára is alkalmas partszakaszok fenntartása is kiemelt figyelmet kapott. A modernebb gondolkodású turisztikai szakemberek rájöttek, hogy a teknősök megfigyelése és megismerése vonzó lehetőséget jelent a turisták számára, ennek lehetőségét főleg Törökországban ragadták meg. Çıralı apró falucskájában, a török WWF (Természetvédelmi Világalap) segítette az ökoturizmus fellendítését oly módon, amely során az emberek és a teknősök között pozitív 'kapcsolat' alakuljon ki. A helyi termékek szerves termékek, hogy ezzel is elkerüljék a szennyezést, a fejlesztések pedig nem érintik a partot. A partot éjszaka járják be, ekkor jelölik be a fészkeket, és nem használnak fényeket, amely eltérítheti a frissen kikelt kisteknősöket a tengertől. Hajnalban a turisták még segíthetnek is a kisteknősöknek, hogy megtalálják a tenger felé vezető utat.

Az ál-cserepesteknős (Caretta caretta) lenyűgöző, ősi és hosszú élettartamú faj
Az ál-cserepesteknős (Caretta caretta) lenyűgöző, ősi és hosszú élettartamú faj

Más, korábban a tömegturizmushoz kapcsolódó területek változtatták meg szokásaikat, hogy a teknősök iránti érdeklődésnek kiemelt figyelmet fordítsanak. A Dalyan-ban található Iztuzu part jó példája ennek, hiszen a helyi szállodák bátorítják a turistákat a teknősök, valamint a tengeri állatok megfigyelésére, munkalehetőséget teremtve a hajókon szolgáló 'legénységnek'. Ezen a parton, de más partszakaszokon is, a Hacettepe Egyetem tengeri teknősöket vizsgáló kutatócsoportja (Sea Turtle Research Team) (alsó link) folytat kutatásokat. Jó lenne, ha több olyan területen, ahol versengés alakult ki az élővilág és az emberek között, a fenyegetés érzése helyett mindkét fél számára előnyös megoldás alakulna ki.

 
Az interneten
támogatói
TESS logó Game and Wildlife Conservation Trust logó Anatrack Kft. logó Tero Consulting logó COUNT Partner International Union for Conservation of Nature logó